Svijet 16.10.2022.

UPOZORENJE: Ako EU uvede ograničenja cijena, “Gasprom” će zaustaviti isporuke plina

ČITANJE: 1 minuta

Rusija će prestati isporučivati ​​plin Evropskoj uniji ako zemlje članice odluče uvesti gornju granicu cijena.

Ruski portal RBC prenio je izjavu predsjednika Gazproma Aleksija Milera koji je rekao da se nametanjem gornje granice cijene krše uslovi ugovora.

“Rukovodimo se ugovorima koji su potpisani. Ovakva jednostrana odluka je, naravno, kršenje bitnih uslova ugovora, što uzrokuje prestanak isporuka”, rekao je on.

Zemlje Evropske unije već nekoliko sedmica razgovaraju o ograničenjima cijena plina iz Rusije, ali još uvijek se nisu uspjele dogovoriti oko rješenja.

Sljedeće sedmice, Brisel će predstaviti prijedloge za početak zajedničke kupovine plina u roku od nekoliko mjeseci i razviti alternativnu referentnu vrijednost cijene gasa kao dio mjera za suzbijanje rastućih cijena energije.

Sa sadašnjim cijenama plina za gotovo 90 posto višim nego prije godinu dana, većina zemalja EU želi postaviti gornju granicu cijene ovog energenta, ali dogovoro oko toga u kom obliku bi to trebalo biti – da li ograničiti cijenu cijelog plina ili plinovoda, ili samo plin koji se koristi za proizvodnju električne energije, idu jako teško, prenosi politicki.ba.

(SB)

Oznake: Gasprom