Politika 24.05.2024.

Upozorenje Ambasade SAD: “Razdruživanje” znači kraj za Republiku Srpsku

ČITANJE: 2 minute

Ambasada SAD u BiH oštro je odgovorila na najavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će partnerima u FBiH poslati prijedlog za mirni razlaz.

“Juče je gospodin Dodik objavio da je Vlada Republike Srpske donijela zvaničnu odluku da predloži ‘razdruživanje’ Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, to znači secesiju RS; to je opasno, neodgovorno, antidejtonsko djelovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. A to su ključni interesi SAD. Sjedinjene Države braniće ih i štititi, između ostalog, i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku”, naveli su iz Ambasade SAD.

Dodali su da suDodik i Vlada Republike Srpske pokušali objasniti ovu odluku “lažima i dezinformacijama smišljenim da zaplaše javnost u Republike Srpske kako bi krenula za njima ovim opasnim putem”.

“Činjenice su jednostavne i jasne. Ne postoji međunarodna zavjera da se ukine RS, a gospodin Dodik ne može izdvojiti nijednu izjavu ijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje Republike Srpske. BiH nije unija dva entiteta. Kako izričito stoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili ‘razdruživanje’ ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. Republika Srpska može postojati samo unutar BiH. Secesija ili ‘razdruživanje’ Republike Srpske ne znači nezavisnost Republike Srpske niti kraj BiH, nego znači kraj Republike Srpske”, dodali su iz Ambasade SAD.

Aktivnosti Dodika, naglašavaju iz Ambasade SAD, izlažu riziku budućnost unutar evroatlantskih institucija koju građani BiH, uključujući Republiku Srpsku, žele.

“Put koji on predlaže bi osigurao da građani Republike Srpske, njihova djeca i unuci nemaju miran, prosperitetan život u demokratiji kakav zaslužuju”, zaključuju iz Ambasade SAD.