Vijesti 12.07.2016.

Upozorenje građanima zbog ekstremno visoke temperature

ČITANJE: 1 minuta

Zbog ekstremno visoke temperature građanima Srpske savjetuje se da u narednom periodu što manje vremena provode na otvorenom, posebno u najtoplijem periodu dana od 10 do 17 časova, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Građanima se preporučuje da, koliko god je moguće borave u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, te da se suzdržavaju od fizičkih radova, češće tuširaju mlakom vodom i uzimaju što više tečnosti.

To se, kako navode, posebno odnosi na hronične bolesnike kod kojih se mogu javiti glavobolja, opšta slabost, razdražljivost, iscrpljenost, kao i problemi sa spavanjem.

Iz Ministarstva savjetuju građanima koji moraju da izađu napolje, da se maksimalno zaštite od UV zračenja, što više borave u hladu i uzimaju veće količine tečnosti, uz izbjegavanje alkohola i napitaka sa puno kofeina i šećera.

“Preporučuju se manji, laganiji obroci tokom dana, te korišćenje široke, svijetle odjeće od prirodnih materijala, kao i šešira sa širokim obodom i sunčanih naočara”, poručuju iz Ministarstva.

Posebno upozoravaju roditelje da u ovom periodu zaštite djecu koja često borave napolju, da ih ni na kratko ne ostavljaju same u parkiranim vozilima, te da se pridržavaju preporučenih mjera za zaštitu od visoke temperature, prenose agencije.