Magazin 18.05.2016.

Upozorenje muškarcima: I vama otkucava biološki sat

ČITANJE: 1 minuta

U medicinskim studijama, ali i u običnim životnim razgovorima, najčešće se spominje biološki sat žena. Sada su i muškarci upozoreni da ako žele da postanu očevi, to rade do 40. godine, jer će kasnije njihova djeca imati veći rizik od dobijanja ozbiljnih bolesti.

 

Specijalisti za plodnost kazali su da muškarci nisu imuni na reproduktivno starenje kao što se ranije mislilo. Savjetovali su ih da kompletiraju svoju porodicu do 40. godine kako bi smanjili šansu da njihova djeca obole od Daunovog sindroma, autizma ili mentalnih bolesti.

U studiji je analiziran uticaj očevih godina i način života na djetetovo zdravlje. Između ostalog, navodi se kako muškarci od 40 i više godina imaju šest puta veću šansu da imaju autističnu djecu nego očevi mlađi od 30 godina. Smatra se da sperma s godinama postaje oštećenija.

Zabrinjavajuće je to što se neki efekti prenose na druge generacije, pa bi ovim bolestima mogli biti pogođeni i unuci. Takođe, studija je upozorila da količine alkohola koje muškarci piju mogu da utiču na djecu.

Bebi može biti detektovan fetalni alkoholni spektar poremećaja, koji uzrokuje probleme s koncetracijom, hiperaktivnošću i slabom koordinacijom, i u slučajevima gdje majka nije pila. Konzumiranje alkohola povezano je i s manjim mozgovima beba i nižom inteligencijom.

(b92)