Vijesti 08.12.2021.

Upozorenje na obilnije padavine i jak vjetar

ČITANJE: 2 minute

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske obavještava da se periodu od četvrtka 9. decembra do nedjelje 12. decembra očekuju česte padavine uz jak vjetar.

Kako je saopšteno, u četvrtak će biti i vjetrovito uz jak, na planinama i olujni jugo. U petak slabe padavine, dok se za vikend u većini predijela očekuju jače snježne padavine uz formiranje snježnog pokrivača i u nižim predijelima.

-U zapadnom dijelu Krajine u četvrtak se u prvom dijelu dana očekuje umjerena kiša 10-20 litara po metru kvadratnom, dok se u visokoj Krajini lokalno očekuju količine i do 30 litara po kvadratnom metru. Tokom dana padavine slabe, a u višim predijelima kiša prelazi u snijeg. Ponegdje će i u nižim predijelima biti susnježice i snijega – navodi se u biltenu.

Oni su kazali da se u petak u većini predijela očekuju slabije padavine, a na istoku i na planinama snijeg uz manji porast snježnog pokrivača, dok se u subotu očekuje zahlađenje uz jačanje snježnih padavina uz formiranje snježnog pokrivača i to u nižim predijelima se očekuje oko 10-15 centimetara, a na planinama 20-30 centimetara novog snijega. Na jugu umjerena do jaka kiša oko 30 do 50 litara po metru kvadratnom.

U biltenu se navodi da se u nedjelju očekuje nastavak jačih snježnih padavina na istoku uz jači porast snežnog pokrivača, dok se na jugu i zapadu očekuje slabljenje i prestanak padavina.

Iz Odjseka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno – spasilačke jedinice pozvali su građane Banje Luke da zbog najavljenih padavina i jakog vjetra preduzmu sve mjere i radnje lične sigurnosti i imovine.

Zbog najavljenog olujnog vjetra za četvrtak, 9. decembar pozivaju se sugrađani na dodatni oprez, a potrebno je i da se sve aktivnosti na otvorenom prilagode situaciji koja se najavljuje.

Oni ističu da ove padavine mogu uticati na pojavu bujičnih poplava zbog čega su građani pozvani na oprez.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda kazali su da će pratiti situaciju i svakodnevno izvještavati javnost.

(E.M)