Vijesti 10.01.2016.

Upozorenje obavještajaca: Bliži se evropski 11. septembar

ČITANJE: 2 minute
specijalci
Evropske obavještajne službe upozorile su da teroristi ove godine planiraju koordinisane masovne napade širom evropskog kontinenta, uz pomoć džihadista koji su se vratili iz Sirije naoružani i istrenirani za napad.

Ovo upozorenje, kako prenosi “Jutarnji list”, dolazi godinu dana nakon napada na redakciju satiričnog časopisa Šarli Ebdo, a Francuska je bila zemlja s najviše terorističkih napada koji su kulminirali napadima na više lokacija u novembru u Parizu, kada je poginulo 130 ljudi.

Neki od odgovornih za taj napad još su u bjekstvu, a u subotu je jedan visoki bezbjednosni zvaničnik rekao francuskim medijima kako 2015. godina nije ništa u odnosu na ono što se sprema ove godine, naročito u Francuskoj i Londonu.

-Bojim se da nam se bliži evropski 11. septembar: simultani napadi istoga dana u nekoliko zemalja, u nekoliko gradova- rekao je neimenovani zvaničnik.

-Vrlo koordiniran napad. Imamo saznanja da teroristi rade na tome- dodao je on u izjavi za agenciju AFP.

Takođe, kako je rekao, Islamska država posebno trenira Evropljane u Siriji koje šalje nazad u njihove zemlje kako bi tamo počinili napade.

Oni, prema njegovim riječima, dobijaju lažna dokumenta, karte, oružje i govore jezike evropskih zemalja.

-Mnogo njih smo uspjeli da zaustavimo, ali moramo priznati da smo preopterećeni. Neki će nam promaći, neki već jesu- rekao je anonimni zvaničnik.

Turske vlasti tvrde da su teroristi ID pripremali istovremene napade za Novu godinu na velike evropske gradove u Austriji, Belgiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, kao i u Ankari, što je spriječeno.

Nakon što su neki teroristi 30. decembra uhapšeni, policija je u jednom računaru otkrila detaljna uputstva za napade.

Bivši analitičar francuske obavještajne službe DGSE Iv Trotinjon ocjenjuje da prijetnje Evropi nisu ništa novo jer je Al Kaida planirala slične napade 2010. godine koji su spriječeni zahvaljujući američkim bezbjednosnim službama koje su vazdušnim udarima u Avganistanu i Pakistanu uništili centre gdje su se spremali ovi napadi.

-Ovaj tip višestrukih napada je najgori scenario za 2016- rekao je on i dodao da zna da specijalne službe u nekoliko evropskih metropola već rade na toj teoriji.

Trotinjon navodi i da su teroristi do sada često za sobom ostavljali tragove, što će se u budućnosti sigurno promijeniti, a strahuje i da bi mogli postati efikasniji.

-Ako se njihov kvalitet popravi, imaćemo problem. Možda bismo mogli da kažemo da je 2015. bila samo probna godina- zaključio je Trotinjon.

(Avaz/ATV)