Biznis 18.07.2020.

UPRAVA RiTE UGLJEVIK: Netačne informacije da je donesena odluka koja obavezuje isplatu štete Sloveniji

ČITANJE: 2 minute

Uprava preduzeća Rudnik i termoelektrana Ugljevik demantovala je navode u medijima kako je arbitražni tribunal sa sjedištem u Beogradu presudio da treba da isplate Elektrogospodarstvu Slovenije naknadu od više stotina miliona KM. 

– Netačne su sve informacije da je donesena bilo kakva odluka koja obavezuje RiTE Ugljevik na isplatu štete prema Elektrogospodarstvu Slovenije”, ističu iz preduzeća.

U saopštenju se navodi da je arbitražni postupak zatvoren za javnost, zbog čega “RiTE Ugljevik” ne može da iznosi detaljnije informacije o njegovom toku, ali su, kako bi se spriječile glasine i dalje spekulacije, naveli osnovne činjenice.

– Tačno je da je arbitražni tribunal 13. jula donio odluku o nadležnosti i osnovanosti, ali nije tačno da je donio odluku o visini naknade štete – ističu iz RiTE Ugljevik.

Arbitražni tribunal je odbio kao neosnovane tužbene zahtjeve EGS, osim onih vezanih za neisporuku trećine proizvedene električne energije, a odbijeni tužbeni zahtjevi predstavljaju oko 90 odsto iznosa naknade štete koju je tužilac inicijalno zahtijevao.

Što se tiče trećine neisporučene električne energije, eventualno postojanje štete i eventualni iznos štete koju je EGS pretrpio s tim u vezi biće predmet dokazivanja u daljem toku postupka.

Iz RiTE Ugljevik podsjećaju da su trenutno u toku dva arbitražna postupka u vezi sa ulaganjima EGS u izgradnju termoelektrane Ugljevik tokom SFRЈ – jedan između EGS i RiTE Ugljevik pred arbitražom sa sjedištem u Beogradu, a drugi između EGS i BiH pred arbitražom u okviru Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu.

Postupak pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu, u kom je tužena BiH, prekinut je odlukom od 18. maja do donošenja odluke o nadležnosti i osnovanosti u postupku pred arbitražom sa sjedištem u Beogradu.

RiTE Ugljevik je pozvala medije na objektivno informisanje i uputila apel medijskim kućama koje su iznijele netačne navode da uklone te članke i objave pravilne i istinite informacije navedene u saopštenju ovog preduzeća.

(Srna)