Biznis 13.12.2019.

Uprava „Vitaminke“ dala zeleno svjetlo za ponudu „Spletene lipe“

Uprava banjalučkog preduzeća „Vitaminka“ dala je pozitivno mišljenje za ponudu o svih akcija koju je dostavila firma „Spletena lipa“ iz Banjaluke, a koje je prema dostupnim informacijama kćerka firma, odnosno povezano lice „Vitnike“ iz Kozluka.

Uprava „Vitaminke“ je u tom dokumentu, u koji smo imali uvid, navela da privredno društvo „Spletena lipa“ Banjaluka namjerava preduzeti niz mjera i radnji u cilju poboljšanja poslovanja „Vitaminke“, pri tome zadržavajući njenu osnovnu djelatnost. Pored toga, iz Uprave „Vitaminke“ ističu i da „Spletena lipa“ namjerava poboljšati i organizaciono i funkcionalno obavljanje djelatnosti „Vitaminke“, pojednostaviti odlučivanje i obezbijediti konkurentnost na tržištu.

„Politika ‘Vitaminke’ će biti čvrsta orijentacija na kvalitet proizvoda i stvaranje percepcije o proizvodima preduzeća kao tradicionalno dobrim, kvalitetnim i pouzdanim. Obezbijediće se prodor ka novim tržištima i činiti proizvode dostupnim novim potrošačima“, naveli su iz Uprave „Vitaminke“.

Prema njihovim riječima, nije realno očekivati nagli porast profitabilnosti u kraćem roku, zbog činjenice da proizvodnja hrane i piće sama po sebi nije profitabilna, ali je na duži rok postepeni rast svakako moguć.

U svojoj ponudi, „Spletena lipa“ je navela i da neće mijenjati sjedište „Vitaminke“, a da će se broj zaposlenih povećavati u zavisnosti od obima posla. Iz svih tih razloga, Uprava „Vitaminke“ je zaključila da postoje realne mogućnosti ostvarenja planova, ciljeva i namjera iz ponude.

“Spletena lipa” posjeduje 76,6 odsto akcija “Vitaminke”, a za svaku akciju koja je predmet ponude spremna je platiti 0,20 KM.

“Vitinka” je nedavno putem “Spletene lipe” preuzela 76,6 posto akcija “Vitaminke” za šta je platila 5,58 miliona KM. Najveći pojedinačni akcionar na kojeg će se odnositi ponuda je SEE Investments Solutions GMBH koji posjeduje 15,5 odsto akcija, o ostalo su manjinski akcionari koji posjeduju znatno manje udjele.

See Investment Solutions GmbH sa sjedištem u Švajcarskoj, između ostalog, osnivač je brokerske kuće SEE Investments Solutions Sarajevo.

Uprava „Vitaminke“ smatra da cijena koju je „Spletena lipa“ ponudila odgovara realnoj procjeni vrijednosti preduzeća.

„Obzirom da ‘Vitaminka’ konstantno posluje sa gubitkom, te da se u tekućem i narednom periodu očekuju i dalje otežani uslovi poslovanja, a imajući u vidu svu složenost ekonomskih pokazatelja, stagnaciju privrednih aktivnosti, slabljenje kupovne moći stanovništva, smatramo da je ponuđena cijena fer i korektna“, poručili su iz Uprave „Vitaminke“ u dokumentu u koji smo imali uvid.

Inače, „Vitaminka“ Banjaluka je na kraju prošle godine poslovala sa neto gubitkom u iznosu od 2,5 miliona KM, dok je ukupan akumulirani gubitak iznosio 4,8 miliona KM.

 (banjaluka.net)