Vijesti 12.11.2015.

Uprava ŽRS: Protesti nisu način za rješavanje problema

ČITANJE: 3 minute
zeljeznice doboj
Uprava Željeznica Republike Srpske saopštila je da razumije sve realne egzistencijalne potrebe i probleme svojih radnika, ali smatra da organizovanje i održavanje javnih protesta nije način za rješavanje bilo kojeg problema, pa tako ni pitanja koja se tiču prava željezničkih radnika.

“Smatramo da se sva pitanja, koja su kao osnov za zakazivanje protesta istakli sindikalni predstavnici radnika, moraju rješavati u institucionalnim okvirima, kroz razgovore socijalnih partnera, i na sve druge načine koji podrazumijevaju dijalog, uz međusobno uvažavanje, usaglašavanje stavova i kompromis, kao i prihvatanje realnih ekonomskih mogućnosti”, saopšteno je iz ovog preduzeća povodom protesta željezničkih radnika najavljenog za subotu, 14. novembra, u banjalučkom parku “Mladen Stojanović.

Uprava Željeznica Republike Srpske saopštila je da nikada nije sprečavala, sankcionisala ili na bilo koji drugi način uticala na slobodnu volju željezničkih radnika u javnom istupanju i iskazivanju mišljenja, stavova i argumenata, sve dok se na taj način ne krši zakon i ne nanosi šteta ovom privrednom društvu ili drugim subjektima.

Za Upravu ŽRS nije prihvatljiv bilo koji oblik djelovanja i istupanja dijela željezničkih radnika i pojedinih sindikata koje je usmjereno na stvaranje loše atmosfere u kolektivu, uticaja na poslovnu politiku, poziv na postupanje koje nije u skladu sa zakonom, kao i svako drugo djelovanje koje nije isključivo namijenjeno zaštiti prava željezničkih radnika u zakonskim okvirima.

“Željeznice Republike Srpske dijele sudbinu ukupnog privrednog sistema Republike Srpske, te, imajući u vidu položaj radnika drugih privrednih društava u Srpskoj, željeznički radnici moraju uvažiti i pozdraviti činjenicu da im se plata isplaćuje redovno i u punom iznosu, a da im se na teret materijalnih troškova poslovanja, u skladu sa realnim mogućnostima, redovno isplaćuju i druge naknade o kojima mnogi radnici Republike Srpske mogu samo da sanjaju”, navode iz ovog preduzeća.

To su naknade za prevoz do radnog mjesta u iznosu do 150 KM, topli obrok u iznosu 112 KM, novčana pomoć u slučaju smrti člana porodičnog domaćinstva u iznosu od 480 KM, troškovi sahrane preminulog radnika u iznosu od 480 KM, novčana pomoć porodici u slučaju smrti radnika u iznosu od 550 KM, novčana pomoć u slučaju rođenja djeteta u iznosu koji odgovara prosječnoj plati u Republici Srpskoj za prethodni mjesec /trenutno oko 830 KM/, kao i dnevnice za rad na terenu u iznosu koji je utvrđen uredbom Vlade Republike Srpske.

Uz navedene novčane naknade, radnicima je obezbijeđena i sva potrebna zaštitna oprema, sredstva za rad, radna odjeća i obuća, a Uprava obezbjeđuje i sve druge uslove za održavanje redovnog poslovanja, kako funkcionisanje Željeznica Republike Srpske ne bi bilo dovedeno u pitanje.

“U svim navedenim aktivnostima Željeznice Republike Srpske imaju i podršku Vlade Republike Srpske i resornog Ministarstva saobraćaja i veza, a ta podrška je često uslovljena realnim mogućnostima i ekonomskim prilikama koje vladaju u Republici Srpskoj i okruženju, što moraju da razumiju i prihvate i sami radnici”, navodi se u saopštenju.

Uprava Željeznica Republike Srpske poziva sve željezničke radnike da kod svakog oblika javnog izražavanja stavova ili nezadovoljstva zadrže dostojanstvo, lični integritet, uvažavanje i poštovanje institucija Republike Srpske, zaštitu javne imovine, te imovine i prava drugih lica, kao i da ne dopuste da se njihovi realni socijalni problemi i eventualno nezadovoljstvo po tom pitanju koristi za svrhe koje nemaju za isključivi cilj zaštitu prava radnika.

Uprava Željeznica Republike Srpske poziva željezničke radnike da joj u narednom periodu budu konstruktivan socijalni partner, koji će nam pomoći u našem radu i nastojanju da se Željeznice Republike Srpske očuvaju i u svakom smislu unaprijede.

(Agencije)