Politika 21.01.2022.

UPRKOS IZETBEGOVIĆEVIM TVRDNJAMA: “Erdogan predložio sastanak, nije riječ o pogrešnoj interpretaciji”

ČITANJE: 1 minuta

Izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Turske Redžepa Erdogana tokom sastanka u Ankari da je dogovoreno da ove zemlje, uz Hrvatsku, budu posrednici u razgovorima nacionalnih lidera u BiH o poboljšanju političkih odnosa su precizno prevedene, iako to lider SDA Bakir Izetbegović negira, prenose hrvatski mediji.

Izjave nakon sastanka Vučića i Erdogana demantuju Izetbegovića.

Prema Rojtersovom izvještaju, nakon susreta sa Vučićem, Erdogan je rekao da, “nakon ovih (srpskih) izbora, žele okupiti lidere tri naroda i držati sa njima sastanak”.

– Ovim sastankom preduzeli bismo korake ka očuvanju teritorijalnog integriteta BiH. Želimo okupiti trojicu lidera – Bošnjaka, Hrvata i Srba i postići ovaj cilj. O tome smo se složili. Razgovori bi se mogli održati u Istanbulu ili Beogradu – rekao je Erdogan.

Poslije susreta srpskog i turskog predsjendika, Izetbegović je rekao da “ne postoji dogovor o održavanju sastanka lidera tri naroda u BiH sa predsjednicima Turske i Srbije (i Hrvatske)”, ističući da je riječ o pogrešnoj interpretaciji.

– Riječ je, u stvari, o jednoj odavno dogovaranoj trilaterali BiH, Srbije i Turske. BiH će predstavljati institucije, a ne predstavnici stranaka ili naroda – izjavio je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, takav sastanak trilaterale uskoro treba da bude održan.

(Srna/ N.S)