Vijesti 11.08.2016.

Uprkos košenju ambrozija muči mnoge

ČITANJE: 2 minute

Polen ambrozije uvodi mnoge u ljetnu sezonu alergija. Iako još nije u punom cvatu i iako je uklonjena sa 22.000 metara kvadratnih tla na području grada, probleme koje stvara ova biljka već je osjetio veliki broja stanovnika.

– Utvrđeno je da sam alergičan na polen ambrozije i iako je nisam primijetio u okolini moje kuće, osjetim prisustvo njenog polena u vazduhu. Već nekoliko dana imam peckanje u očima koje suze, nadražaj nosne sluznice i kašalj. Loše se osjećam – rekao je Milan Pušić iz Lazareva.

U Domu zdravlja ističu da se sporadično pojavljuju pacijenti sa alergijskim reakcijama na polen ambrozije.

– Tek nas očekuje vrijeme u kojem ambrozija stvara probleme mnogim stanovnicima Banjaluke, jer tek slijedi sezona cvjetanja ove korovske biljke. Nije mali broj onih koji traže pomoć ljekara – rekli su u Domu zdravlja.

Ističu da je najbolji način da se ublaže simptomi alergija izbjegavanje kontakta sa alergenima.

– Potrebno je i povesti više brige o higijeni, što podrazumijeva često pranje posteljine, ali i češće tuširanje i pranje kose, jer se polen najviše skuplja na kosi i odjeći. Preporučuje se i često zračenje prostorija. U slučaju akutne alergijske reakcije, pacijenti odmah treba da se jave ljekaru radi adekvatne terapije – kazali su u Domu zdravlja.

Navode da su najčešći simptomi alergije na ambroziju kijanje, kašljanje, curenje nosa, crvenilo očiju, umor i razdražljivost.

– Kod pacijenata sa reumatskim problemima javljaju se bolovi

u zglobovima, otežano kretanje i tromost, a kod pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima zamaranje i bol u grudima – objasnili su u Domu zdravlja.

U Gradskoj upravi su podsjetili da je akcija košenja ambrozije sa javnih površina počela 18. jula i trajaće do kraja septembra, čime će biti obuhvaćene sve javne površine na kojima je evidentirana ambrozija.

– Do sada je pokošeno oko 22.000 metara kvadratnih površina na kojima je identifikovana ova korovska biljka. Pokošene su površine u ulici Milana Karanovića i Poljskog partizanskog bataljona, u naselju Petrićevac, ulica Sime i Ilije Partala u naselju Novoselija, ali i površine u ostalim naseljima gdje su rađeni prekopi i površine u blizini gradilišta. Košena su i korovišta u ulici Jasimira Malčića, Milana Brankovića, u naselju Debeljaci, i površine u naselju Obilićevo koje se nalaze u Krfskoj ulici i oko Naprijedovog stadiona – rekli su iz Gradske uprave.

Ističu da će redovno održavanje zelenih površina na području grada biti nastavljeno tokom avgusta.

Inspekcija

Odjeljenje za inspekcijske poslove tokom jula naložilo je da vlasnici parcela pokose 58.393 metra kvadratna zakorovljenog poljoprivrednog zemljišta, što je i učinjeno, pa nisu izdavali prekršajne naloge. I komunalna policija je povećala kontrole uređenja privatnih dvorišta, a od 1. juna obavljeno je 114 komunalno-inspekcijskih nadzora.

(Glas Srpske)