Vijesti 26.01.2022.

Uprkos krizi potrošačka euforija ne jenjava: Za praznike u RS potrošeno više od 225 miliona KM

ČITANJE: 1 minuta

Nakon novogodišnje euforije, građani Republike Srpske su značajnu potrošnju nastavili i za božićne praznike u januaru ove godine, pa su tako sveukupno za novogodišnje i božićne praznike potrošili više od 225 miliona maraka, pokazuju podaci Poreske uprave Republike Srpske.

Naime, prema tim podacima, ukupan evidentirani promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u Republici Srpskoj od 30. decembra prošle godine pa sve do pravoslavnog Božića iznosio je 225,6 miliona KM, što je značajno više, odnosno za oko 33 miliona maraka više nego u istom periodugodinu ranije.

Najveći promet u tim danima zabilježen je 31. decembra, odnosno u posljednjeg dana prošle godine, kada je iznosio 50,3 miliona KM, dok je značaja ostvaren i u danima pred pravoslabni Božić, odnosno 4. i 5. januara, kada je zajedno iznosio nešto više od 72 miliona KM.

Takođe, ovi podaci pokazuju da je za novogodišnje i božićne praznike, najviše novca potrošeno u Banjaluci, koja čini blizu četvrtine ukupnog ostvarenog prometa na nivou Republike Srpske. Tako je promet u Banjaluci za te praznike iznosio oko 54 miliona KM.

Podsjećamo da je ukupan promet u Republici Srpskoj u dane 30. i 31. decembra prošle godine, odnosno u dane pred doček nove godine, iznosio oko 95 miliona maraka, od čega je oko četvrtine prometa opet činila Banjaluka.

(banjaluka.net)