Biznis 10.03.2016.

Uprkos padu američkih zaliha, cijene nafte opet posrću

ČITANJE: 2 minute
naftna polja
Cijene nafte su u današnjem trgovanju u Aziji blago posustale, mada su uglavnom zadržale velike dobitke ostvarene prethodnog dana, pošto su trgovci prilično oprezni zbog prevelike ponude iako je pad američkih zaliha benzina podgrejao nade da će se tražnja povećati.

Oba ključna tipa nafte su sinoć poskupjela, pri čemu je američka “laka” nafta WTI skočila na najviši nivo u tri mjeseca, a cijena “brenta” je probila psihološku granicu od 41 dolara, nakon izveštaja američkog Ministarstva energetike o zalihama “crnog zlata”, izvještava agencija Frans pres.

Podaci iz SAD-a su pokazali da su zalihe benzina pale tri puta brže nego što se očekivalo, dok su zalihe komercijalne sirove nafte u zemlji porasle gotovo za dve trećine manje nego što je predviđano.

Po objavljivanju izvještaja o zalihama, WTI nafta je skočila 4,9 odsto, a “brent” 3,6 procenata, navodi Frans pres. Međutim, u današnjem trgovanju američka “laka” nafta se spustila za sedam centi na 38,22 dolara za barel, a “brent” je oslabio za 17 centi na 40,90 dolara za barel.

Analitičari kažu da ostaje da se vidi da li će se rast cijena održati, pogotovo nakon što je Kina ove nedjelje izvijestila o padu izvoza u februaru, podstičući opet strahovanja od “tvrdog prizemljenja” druge po veličini svjetske ekonomije.

-I dalje nisam sklon mišljenju da je trend rasta cijena održiv, jer se tržišni fundamenti nisu promijenili- izjavio je analitičar kompanije “Filip Fjučers”, Danijel Ang.

On u tom kontekstu ističe rast američke proizvodnje ove sirovine, koja je, kako kaže, marginalno porasla prošle nedjelje nakon sedmice pada, što po njegovom mišljenju stvara “priličan pritisak” na cijene. S druge strane, analitičar za naftu i gas u kompaniji “Ernest&Jang”, Sandživ Gupta, navodi da se tržište raduje sastanku velikih proizvođača 20. marta, koji će razgovarati o prijedlogu Rusije i Saudijske Arabije o zamrzavanju proizvodnje kako bi se stabilizovale cijene.

-Sastanak će pružiti važne signale u pogledu razvoja situacije sa cijenama u kratkom roku- smatra Gupta, mada drugi analitičari upozoravaju da ne treba imati prevelika očekivanja da će biti postignut dogovor, prenosi francuska agencija.

(Agencije)