Vijesti 15.12.2022.

UPRKOS PADU CIJENA NA BENZINSKIM PUMPAMA: Gradski prevoz u Banjaluci ostaje najskuplji u regionu

ČITANJE: 2 minute

Snižavanje cijena na benzinskim pumpama u BiH nastavlja se iz dana u dan, a razlika u cijeni za litar goriva u odnosu na period prije nekoliko mjeseci je već više od jedne KM.

Prema komparativnoj analizi cijena javnog prevoza i cijena parkinga u gradovima regiona, koju je izradio Centar za životnu sredinu uz pomoć udruženja građana iz regiona, iz ovog udruženja uočavaju različitu kupovnu moć građana regiona prema kartama javnog prevoza.

Prema toj analizi, Zagreb je na vrhu te liste, gdje je sa jednom prosječnom platom iz 2022. godine moguće kupiti 2217 karata javnog prevoza, dok je kupovna moć građana Banjaluke u odnosu na ostale gradove najniža, tačnije gotovo četvorostruko manja u odnosu na Zagreb, gdje se sa prosječnom platom ostvaruje mogućnost kupovine 563 karte, prenosi Srpskainfo.

– Iako je u ovoj godini rast cijena goriva paralelno pratilo i povećanje cijena karata javnog prevoza, sa druge strane, aktuelni pad cijena goriva teško da će voditi i smanjenju cijena karata javnog prevoza u Banjaluci, jer banjalučki prevoznici tvrde da su trenutne cijene prevoza i dalje opravdane, pa prema tome i dalje ostaju najskuplje u regionu – navode iz Centra za životnu sredinu.

U navedenoj komparativnoj analizi takođe se može vidjeti i da je trend kupovne moći građana Banjaluke opao u 2022. godini u odnosu na 2020. godinu.

Tako građani Banjaluke, ali i Skoplja, bez obzira na rast prosječne plate, u 2022. godini u prosjeku mogu da priušte 1 posto, odnosno 6 posto manje karata javnog prevoza nego u 2020., za razliku od Podgorice, čiji građani mogu da priušte 37 posto više karata, ili Zagreba, čiji građani mogu da priušte dvostruko više karata.

Dok se u Banjaluci ozbiljno ne pristupi cjelokupnoj reorganizaciji javnog prevoza, imajući u vidu sistem prevoza, raspored linija, kao i prvenstveno previsoke cijene karata, jasno je da ćemo biti na vrhu liste gradova sa najlošijim javnim prevozom u regionu.

(N.S)