Region 02.08.2020.

UPRKOS PANDEMIJI: Međunarodni festival mladih u Međugorju okupio hiljade katolika

Na međugorskom Međunarodnom festivalu mladih Mladifest 2020 okupilo se nekoliko hiljada mladih katolika iz nekoliko evropskih zemalja, prenosi portal Index.hr.

Uprkos korona virusu, okupio se veliki broj učesnika i bilo je teško održavati fizičku distancu i pridržavati se epidemioloških mjera koje su na snazi, navodi portal.

Na svečano otvaranje ovogodišnje manifestacije pristigli su predstavnici Poljske, Španije, Češke, Mađarske, Slovenije, Njemačke i Bosne i Hercegovine. Zbog epidemioloških mjera, ove godine je mnogo manji broj vjernika u odnosu na proteklih 30 godina, pa su simbolično donijete zastave 60 zemalja, dosadašnjih učesnica ovog susreta. Ovaj festival tradicionalno se održava svake godine i okuplja oko 50 hiljada mladih iz cijelog svijeta.

Prisutne je pozdravio apostolski nuncij u BiH Luđi Peceto koji je prenio pozdrave pape iz Rima i zahvalio organizatorima događaja jer, su, usprkos korona virusu, omogućili da se okupe mladi cijeloga svijeta, a mnogi su mogli da učestvuju onlajn na ovoj manifestaciji.

Manifestacija će trajati do 6. avgusta, a ove godine očekuje se 10 do 15 hiljada posjetilaca.

 

(E.M/banjaluka.net, foto: mladifest.com)

Oznake: Medjugorje