Region 02.08.2020.

UPRKOS PANDEMIJI: Međunarodni festival mladih u Međugorju okupio hiljade katolika

ČITANJE: 1 minuta

Na međugorskom Međunarodnom festivalu mladih Mladifest 2020 okupilo se nekoliko hiljada mladih katolika iz nekoliko evropskih zemalja, prenosi portal Index.hr.

Uprkos korona virusu, okupio se veliki broj učesnika i bilo je teško održavati fizičku distancu i pridržavati se epidemioloških mjera koje su na snazi, navodi portal.

Na svečano otvaranje ovogodišnje manifestacije pristigli su predstavnici Poljske, Španije, Češke, Mađarske, Slovenije, Njemačke i Bosne i Hercegovine. Zbog epidemioloških mjera, ove godine je mnogo manji broj vjernika u odnosu na proteklih 30 godina, pa su simbolično donijete zastave 60 zemalja, dosadašnjih učesnica ovog susreta. Ovaj festival tradicionalno se održava svake godine i okuplja oko 50 hiljada mladih iz cijelog svijeta.

Prisutne je pozdravio apostolski nuncij u BiH Luđi Peceto koji je prenio pozdrave pape iz Rima i zahvalio organizatorima događaja jer, su, usprkos korona virusu, omogućili da se okupe mladi cijeloga svijeta, a mnogi su mogli da učestvuju onlajn na ovoj manifestaciji.

Manifestacija će trajati do 6. avgusta, a ove godine očekuje se 10 do 15 hiljada posjetilaca.

 

(E.M/banjaluka.net, foto: mladifest.com)

Oznake: Medjugorje