Svijet 15.10.2022.

UPRKOS ZABRANAMA: Amerikanci prodaju elektroniku ruskoj kompaniji koja proizvodi projektile

ČITANJE: 2 minute

Otkako je Rusija anektirala Krim 2014., američkim kompanijama zabranjeno je poslovati s MMZ Avangardom, ruskom državnom kompanijom koja proizvodi projektile za jedno od najsofisticiranijih ruskih oružja, protivvazdušni odbrambeni sistem S-400.

Zapad je itekako bio zabrinut oko tog sistema pa su Sjedinjene Države čak izbacile Tursku, članicu NATO-a, iz zajedničkog programa razvoja borbenih aviona, nakon što je Ankara preuzela ruski sistem.

Dok su Sjedinjene Države preduzimale sve moguće radnje kako bi otupile poslovanje vojnotehnološke industrije iz Moskve, američka tehnološka kompanija Extreme Networks uredno je godinama snabdijevala MMZ Avangardu opremom za računalna umrežavanja i drugim hardverima, piše Reuters.

Extreme Networks pravda se činjenicom da je oprema “možda” prodata Rusima, ali preko treće strane i bez znanja vodstva firme. Za te tvrdnje, međutim, nisu ponuđeni nikakvi dokazi.

Ukrajinci, inače, već mjesecima naglašavaju da su upravo projektili kompanije MMZ Avangard ubili najmanje trideset civila u jezivom napadu na konvoj pokraj Zaporožja prošlog mjeseca. Ni zvaničnici Kremlja ni ruska kompanija nisu, u međuvremenu, odgovorili na Reutersove upite.

Između 2017. i 2021. MMZ Avangard nabavio je više od pola miliona dolara vrijednu opremu američke kompanije Extreme za svoje informatičke sisteme, prema poslovnoj evidenciji koju su pregledali novinari Reutersa.

Zapisi takođe pokazuju da su poslovi išli preko naizgled bezazlene korporacije u blizini Moskve, a uprkos tome što su dva viša zaposlenika kompanije Extreme izrazila inicijalnu zabrinutost, prodaja je dobila zeleno svjetlo.

Činjenica da je ruska vojna kompanija, koju je Washington već identifikovao kao prijetnju, nastavila slobodno kupovati američki računalni hardver, u suštini je studija slučaja o tome kako je Zapad možda precijenio svoju sposobnost da uguši rusku privredu zabranama izvoza i trgovinskim sankcijama.

Ali takođe naglašava i magnitudu u kojoj je ruski vojni stroj zavisan o američkoj visokotehnološkoj opremi.

U aprilu, šest sedmica nakon ruskog napada na Ukrajinu, jedan je zaposlenik Extremea podnio i internu pritužbu tvrdeći da kompanija prodaje opremu raznim vojnim proizvođačima u Rusiji.

“Naša oprema koristi se u komunikacijskim sistemima na ruskim ratnim brodovima”, stajalo je u pritužbi.

Međutim, kompanija je u svom saopštenju navela da je te optužbe iznio nezadovoljni zapsolenik. Extreme je inače kompanija koja trguje na NASDAQ berzi, ima solidnu reputaciju u SAD-u i službeni je partner američke football lige, NFL-a. NFL je odbio komentarisati Reutersov članak. Prošle je godine Extreme ostvario prihod od 1,1 milijardi dolara.

Prema dokumentima koje je Reuters imao na uvid, Extreme nije prodavao samo MMZ Avangardi, kompaniji koja izrađuje ruske projektile, nego i ruskim vojnim brodograđevnim kompanijama kao i proizvođačima visokotehnoloških odbrambenih sistema.

Jedan od dokumenata pokazuje da su u četiri godine zaključno s 2020. ruski kupci od Amerikanaca kupili opremu u vrijednosti od čak 41,5 milijuna dolara.