Vijesti 10.03.2017.

Uprkos zabrani u Ložioničkoj i dalje leže tone boksita

ČITANJE: 1 minuta

Ložionička ulica u Banjaluci i dalje se crveni od boksita koji je tamo godinama istovaran. Zabrana pretovara i skladištenja je na snazi, ali tone boksita i dalje leže na goloj zemlji u naselju Lazarevo.

Mještani kažu da to više ne mogu da trpe, jer strahuju za zdravlje.

– Ljudi pa mi sebe ubijamo i do kada tako, pita se Kornela Vuković.

– Čak je i Zdravstvena organizacija ispitivala to da je većina stanovnika ovdje koja je umrla, da je umrla od kancera, kaže Rajna Kolundžija.

Iako je banjalučka Ekološka inspekcija prije tri mjeseca zabranila skladištenje boksita, on iz Ložioničke još nije uklonjen. Gradonačelnik Banjaluke kaže da o tome treba da razgovara sa Željeznicama.

– Moram priznati da nemamo neku naročito sjajnu komunikaciju, jer se ne razumijemo. S njihove strane je zahtjev da se dozvoli nešto što nije moguće, s naše strane su neki drugi zahtjevi. Inspekcija će uraditi ono što bude morala, poručuje Igor Radojičić.

Iz Gradske uprave kažu da Željeznice nikada nisu ni tražile ni dobile ekološke dozvole za rad u Ložioničkoj, dok iz Željeznica tvrde suprotno.

– Za ove poslove koje imaju, za ova postrojenja imamo, koja vrijedi do 2017. godine. Sad je vjerovatno krajem godine vrijeme da se pribavlja neka nova dozvola. Možda ćemo ako bude nekih dodatnih zahtjeva, proširiti tu ekološku dozvolu, al o tom po tom, kaže Sretko Tubak, direktor sekcije za saobraćajno-transportnu djelatnost u ŽRS.

Mještani su godinama vodili bitku sa Željeznicama, a sad, kažu, očekuju da inspekcijsko rješenje bude ispoštovano i da boksit konačno nestane iz Ložioničke.

(ATV)