Vijesti 22.12.2020.

UPUĆEN ZAHTJEV: Tužilaštvo BiH traži od Srbije izručenje Darka Eleza

ČITANJE: 4 minute

Po osnovu međunarodne Interpolove potjernice, koju je raspisalo pravosuđe BiH, u Beogradu je protekle noći uhapšen Darko Elez. Tužilaštvo BiH, koje je pravosudnim institucijama Srbije uputilo zahtjev za izručenje, uhapšenog Eleza potražuje radi vođenja sudskog postupka, po osnovu potvrđene optužnice u predmetu “Lutka”. Tužilaštvo Eleza potražuje i zbog istraga teških krivičnih djela počinjenih na području Istočnog Sarajeva i BiH, od 2017. do 2019. godine.

Sa lisicama na rukama i preteškim kriminalnim dosijeom na plećima, četerdesetogodišnjeg Darka Eleza, beogradska policija predala je u nadležnost Višeg suda. Sudija za prethodni postupak ga je saslušao i zbog bojazni od bijega, odredio pritvor.

– Sudija za prethodni postupak Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal Višeg privrednog suda u Beogradu donio je rješenje kojim se Darku Elezu određuje privremeni pritvor, koji može trajati 18 dana, usljed postojanja okolnosti koje ukazuju da će se lice, čije se izručenje zahtijeva, sakriti ili pobjeći – saopšteno je iz Višeg suda u Beogradu.

Privremeni pritvor biće ukinut ukoliko molba za izručenje i prateća dokumentacija ne budu dostavljene Sudu u roku od 18 dana. Pritvor, međutim, može biti i produžen, podsjećaju iz Suda, ali ne više od 40 dana, ako nadležne institucije BiH podnesu takav obrazloženi zahtjev.

Iz bh. Tužilaštva odgovorili su, odmah po hapšenju, da je poslat zahtjev za izručenje. Eleza čeka, još iz 2013. godine, potvrđena optužnica u predmetu kodnog naziva “Lutka”.

– Osumnjičeni se potražuje radi procesuiranja na temelju potvrđene optužnice, koja ga tereti za organizovani kriminal u svezi sa više teških krivičnih djela među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena u periodu od 2005. do 2009. godine – rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Dok je u Sarajevu trajalo suđenje i izricana zatvorska kazna ukupno duža od jednog vijeka za 13 lica u predmetu “Lutka”, Elez je robijao u Sremskoj Mitrovici. Devetogodišnju zatvorsku kaznu beogradsko pravosuđe izreklo mu je zbog trgovine narkoticima. Stogodišnju njegovoj grupi sarajevsko pravosuđe izreklo je zbog pet ubistava – u klasičnoj sačekuši Borisa Govedarice 2007. u Lukavici, godinu kasnije u bombaškom napadu na paljanski ugostiteljski objekat Omert Vladimira Mačara, Milana Vlaškića i Rada Magazina, te iste godine u Lukavici Zorana Goluba.

Presuda je izrečena i zbog dva pokušaja likvidacije još jednog presuđenog kriminalca – Đorđa Ždrala, te zbog spektakularnih pljački vozila za transport novca Privredne i Pavlović banke i Sarajevske pošte, ukupne vrijednosti 6,8 miliona KM. U svakom od tih krivičnih djela, Elez je bio mozak operacije, planer, vođa, organizator… u nekim i direktni učesnik zločina, utvrdilo je pravosuđe.

– U avgustu 2007. godine E.D u namjeri lišenja života Borisa Govedarice organizovao je grupu. U mjesecu januaru 2008. godine E.D. u namjeri lišenja života Mačar Vladimira zvanog Vlatko, oganizovao je grupu za organizovani kriminal – navedeno je u presudi iz septembra 2016. godine.

Svoj prebogati kriminalni opus, prema policijskim izvorima, Elez je započeo odmah nakon rata – švercom cigareta. Ubrzo se na listi njegovih proizvoda našlo i oružje, potom motorna vozila, kokain, heroin… Uz planirana i naručena ubistva, pripisuju mu se i ucjene i iznude.

Kurs, po svemu sudeći, nije promijenio ni nakon što je pušten iz zatvora u Sremskoj Mitrovici, u novembru 2017. godine. Јer osim “Lutke”, Tužilaštvo BiH ga potražuje i zbog navodne veze sa skorašnjim likvidacijama i pokušajima.

– Odnosi se na teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima dva ubistva počinjena metodama mafijaških likvidacija, 2018. i 2019. godine, planiranja i pokušaji ubistva na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznude, zastrašivanja i druga krivična djela – naveo je Grubešić.

O kojim, još nerasvijetljenim krivičnim djelima je riječ, iz Tužilaštva ne otkrivaju.

No, podsjećamo, posljednjeg majskog dana 2018. u klasičnoj sačekuši likvidiran je Siniša Miličević zvani Tigar. Dok je izlazio iz haustora zgrade u kojoj je stanovao u Dabrobosanskoj ulici u leđa mu je ispaljeno šest hitaca. Preminuo je na putu do bolnice.

Ni godinu kasnije – 1. dana 2019. godine, u večernjim časovima, u sličnom scenariju ubijen je i 30-godišnji Miloš Ostojić. Rafal u leđa, maskirani ubica je Ostojiću ispalio u trenutku kada je izlazio iz automobila ispred kluba čiji je vlasnik.

Golf pet koji je prilikom ubistva korišten, ubrzo je pronađen zapaljen u naselju Ivanići, u Istočnom Novom Sarajevu. No, ubica ili ubice nisu nikada. Vode li i ove likvidacije do Darka Eleza, odgovor bi trebalo da da bh. pravosuđe.

(RTRS)