Region 27.04.2022.

URA, SNP, SDP I MANJINE: Dritan Abazović predložio sastav nove vlade Crne Gore

ČITANJE: 2 minute

Mandatar Dritan Abazović zvanično je predložio strukturu i sastav Vlade Crne Gore, o kojoj će se 28. aprila izjašnjavati poslanici na sjednici Skupštine na Cetinju.

Vlada će, prema prijedlogu koji je 27. aprila dostavljen Skupštini, imati 18 ministarstava, četiri potpredsjednika i dva ministra bez portfelja.

Manjinsku Vladu činiće Abazovićev Građanski pokret URA, prosrpska Socijalistička narodna partija, Socijaldemokratska partija i nacionalne stranke Albanaca, Bošnjaka i Hrvata.

Partije koje čine Vladu imaju ukupno 16 poslanika, a imaće parlamentarnu podršku 30 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića koja neće imati predstavnike u novoj Vladi.

Parlament ima 81 poslaničko mjesto.

Četiri potpredsjednička mjesta u Abazovićevoj Vladi pripašće partijama koje čine novu Vladu.

Abazovićeva URA vodiće pet ministarstava među kojima resor unutrašnjih poslova sa Filipom Adžićem na čelu. Ministarstvo evropskih poslova vodiće Jovana Marović, koja je predložena i za potpredsjednicu Vlade.

Osim potpredsjedničkog mjesta, koje će pokrivati Vladimir Joković lider partije, prosrpska Socijalistička narodna partija dobila je šest ministarstava. Joković će istovremeno biti i ministar poljoprivrede. SNP je dobila resore: pravde, finasija, prosvjete, zdravlja i sporta.

Lider Socijademokratske partije (SDP) Raško Konjević biće potpredsjednik Vlade zadužen za politički sistem i unutrašnju politiku i ministar odbrane. Ministarstvo vanjskih poslova vodiće počasni predsjednik SDP Ranko Krivokapić, nekadašnji predsjednik Skupštine Crne Gore.

Lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović je potpredsjednik Vlade zadužen za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija. Uz to, Bošnjačka stranka je dobila i ministarstvo rada i socijalnog staranja, na čijem će čelu biti Admir Adrović.

Predstavnici Albanaca dobili su dva ministarska mjesta.

Fatmir Đeka, lider Demokratske partije biće ministar ljudskih i manjinskih prava dok će Maraš Dukaj iz Albanske alternative biti ministar javne uprave.

Vanparlamentarna Hrvatska građanska inicijativa dobila je mjesto ministra bez portfelja na čijem će čelu biti Adrijan Vuksanović.

Nestranačke ličnosti u Avbazovićevom kabinetu su Biljana Šćepanović za resor nauke i Maša Vlaović za ministarstvo kulture i medija.

Nova Vlada se bira skoro tri mjeseca nakon što je Vladi premijera Zdravka Krivokapića Skupština izglasala nepovjerenje 4. februara.

Tri dana kasnije, 7. februara i predsjedniku parlamenta Aleksi Bečiću, lideru Demokratske Crne Gore, je izglasano nepovjerenje.

Izboru nove, manjinske Vlade prethodiće izbor predsjednika parlamenta. Za tu funkciju je predložena Danijela Đurović iz prosrpske Socijalističke narodne partije.

Sjednici Parliamenta neće prisustvovati poslanički klubovi Demokratskog fronta i Demokrata.

Naime, u novoj skupštinskoj većini i Vladi nijesu prosrpski Demokratski front i Demokrate, koji su zajedno sa Abazovićevim pokretom URA i SNP-om činili vlast od avgustovskih izbora 2020.godine, kada su zajedno osvojili 41 od 81 poslaničkog mjesta. Tada je, nakon tri decenije, DPS prešao u opoziciju.

(SB)