Svijet 30.09.2022.

Uragan “Ijan” ojačao, ide prema Južnoj Karolini

ČITANJE: 1 minuta

Uragan “Ijan” ponovno je ojačao i danas će se približiti obali Južne Karoline, saopštio je Nacionalni centar za uragane (NHC). “Ijan bi mogao nešto ojačati prije nego što sutra stigne do kopna nakon čega će, prema prognozama, brzo oslabiti iznad jugoistočnoga dijela SAD između petka i subote, dodaje se u izvještaju centra sa sjedištem u Majamiju, prenosi Index.

Očekuje se da bi “Ijan” mogao stići do kopna u petak oko 14 časova po lokalnom vremenu, sjeverno od Čarlstona. Upozorenje za uragan izdano je na priobalnom području dugom oko 370 km, od granice Južne Karoline i Džordžije sve do Cape Feara u Sjevernoj Karolini.

Guverner Sjeverne Karoline Roj Kuer pozvao je stanovnike da “poduzmu potrebne mjere” te upozorio na mogućnost poplava, odrona i tornada. “Oluja je još opasna”, rekao je Kuoper. Uragan “Ijan” pogodio je u srijedu poslije podne Floridu kao uragan 4. kategorije, s vjetrovima maksimalne brzine od 241 km na čas.

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je u četvrtak u sjedištu Savezne agencije za upravljanje hitnim situacijama da bi uragan “Ijan” mogao biti “najsmrtonosniji” uragan u istoriji Floride. “Još se ne znaju tačni podaci, ali prema prvim izvještajima koje smo čuli, broj poginulih mogao bi biti znatan”, rekao je Bajden.