Svijet 29.09.2022.

URAGAN POHARAO FLORIDU Guverner traži proglašenje katastrofe

ČITANJE: 3 minute

Uragan Ijan pogodio je Floridu, praćen snažnim vjetrom i obilnim padavinama, koje su prouzrokovale katastrofalne poplave i nestanak struje širom te američke savezne države, prenosi AP.

Ijan je praćen vjetrom od 185 km/h stigao u juče na kopno, na jugozapadu Floride, u 15.05 po lokalnom vremenu, u blizini Kajo Koste kao oluja 4. kategorije prema Nacionalnom centru za uragane (NHC).

“Uragan je prouzrokovao katastrofalne poplave”, dodaje se u saopštenju NHC.

“Ijan” je u srijedu pretvarao ulice u rijeke i rušio drveće u jugozapadnoj Floridi, uz vjetar koji je jačao do brzine od 241 km/h,tako da se na kopnu oluja kategorije 4, na petostepenoj Safir-Simpsonovoj skali, izjednačila sa petim najjačim uraganom, mjereno brzinom vetra, koji je ikada pogodio SAD, navodi AP.

Guverner Floride Ron de Santis je od predsjednika Džoa Bajdena zatražio da odobri proglašenje velike federalne katastrofe. Proglašenje tog stanja omogućilo bi značajnu pomoć američkih federalnih agencija cijeloj Floridi.

Iako zasad nema službenih izvještaja o poginulima ili teško povrijeđenim, nepoznat broj ljudi, koji su dolazak uragana odlučili provesti u svojim kućama umjesto da se evakuišu, još uvijek je nedostupan.

“Hitne službe zasad ne mogu do njih”, rekao je guverner.

De Santos je  izjavio u srijedu uveče da je ovo vjerovatno “jedan od pet najrazornijih uragana koji su dosad pogodili Floridu”.

Meteorolog Mike Seidel, koji radi za američki Weather Channel, objavio je dramatičan snimak iz Fort Majersa, mjesta preko kojeg je prešao uragan “Ijan”.

Na snimcima se vidi i čuje kako snažan vjetar hara obalom Floride.

“Nisam iskusio ništa blizu ovome u duže od 30 godina”, napisao je Seidel na Twitteru.

Policija je u Fort Majersu primala pozive od ljudi zarobljenih u poplavljenim kućama ili od njihovih zabrinutih rođaka, a prema snimcima na društvenim mrežama neke četvrti ovog grada su zbog poplava izgledale poput jezera.

Guverneri američkih država Južne Karoline, Severne Karoline, Džordžije i Virdžinije preventivno su proglasili vanredno stanje.

Prognostičari su saopštili da će se “Ijan” nastaviti ka tim državama kao tropska oluja, koja će vjerovatno donijeti više poplavnih kiša tokom vikenda.

(N.M.)