Vijesti 15.03.2017.

Urbano stočarstvo cvjeta u Banjaluci: Stado ovaca na Starčevici, na Banj brdu i tranzitu pasu koze

ČITANJE: 3 minute

Iako je zabranjeno držati domaće životinje u gradskoj zoni, na samo tri kilometra od centra grada, Banjalučani u dvorištima drže svinje, ovce, krave, kokoši, čak i konje.

Dok se grad urbanizuje, grade se šoping centri, niču nova naselja i moderne zgrade, na samo nekoliko minuta od centra, mještane ujutru bude pijetlovi.

Tako na Starčevici, u gradskoj Ulici Koste Jarića, pase stado ovaca, šetaju kokoši, a mjesto je našla čak i krava. Na najpoznatijem banjalučkom izletištu, Banj brdu, šetaju koze, na tranzitu pase konj, dok u Priječanima, Kuljanima, kokoši slobodno šetaju po ulici i regulišu saobraćaj, a ne nedostaje ih ni na Obilićevu i Laušu.

Komšije se žale na smrad, smeće, ali i probleme u saobraćaju, koje životinje stvaraju kada izađu na ulicu.

–  Ljeti, kada sa gostima sjedimo u dvorištu, komšija prođe i provede ovcu zavezanu na lancu. Svi se čude otkud to, s obzirom da živimo u gradu, ja samo kažem „to je ovdje normalno“. Šetaju ovce i kokoši ulicom, evo ovdje niže nas komšija ima i kravu. Na samo tri kilometra od centra, a imam osjećaj kao da smo u nekom najdaljem selu. Sve smrdi, a smeća ima na sve strane – kaže Vladimir Kostić iz Ulice Koste Jarića.

Dodaje da nema ništa protiv tih životinja, ne smetaju mu, kaže, one, samo da njihovi vlasnici malo povedu računa o njima.

Domaće životinje i živina redovna su pojava i na Laušu. Tako kokoši slobodno šetaju čak i po dječjem igralištu.

– Kada je lijepo vrijeme, izvedem djecu da se igraju, a i komšija pusti kokoši. Pa tako djeca i kokoši trče po igralištu. Strašno, ipak je ovo blizu centra, nije čak ni prigradsko naselje. Toliko se priča o urbanizaciji i promocija grada, a oko stadiona na Laušu trče kokoši – požalila se Snježana Aleksić sa Luša.

Sličnih problema sa stočarstvom imaju i mještani Priječana. Iako je prigradsko naselje, komšije bi, kažu, trebali imati malo više obzira.

– Čekam autobus, a iza mene pasu koze, a o kokošima da ne pričam. Razumijem da je to sve ljudima hrana, ali moramo poštovati neka pravila. Nekada autobus ne može proći jer komšija zauzme cijelu traku i vodi kravu – ispričala je jedna mještanka Priječana.

Kazna je 100 KM

Protiv „urbanog stočarstva“ bori se i Komunalna policija, koja redovno kontroliše držanje životinja na urbanom području grada, koje je prema Odluci o komunalnom redu zabranjeno.

– Tokom posljednje dvije godine izdali smo 36 prekršajnih naloga, za koji su građani platili po 100 KM, a doneseno je 12 rješenja kojima se nalaže zabrana držanja životinja – rekli su iz ovog odjeljenja.

(blic.rs)