Vijesti 08.04.2018.

UREĐENJE KOČIĆEVOG OGNJIŠTA Promocija tradicije, kulture i turizma

ČITANJE: 3 minute

Etnološko odjeljenje Muzeja Republike Srpske od ove godine će, u saradnji sa Gradom Banjaluka i Turističkom organizacijom grada Banjaluka, raditi na uređenju kuća na Kočićevom ognjištu.

Plan je da do sredine ljeta bude završeno uređenje jedne kuće. U njoj će, prema riječima Vladimira Đukanovića, etnologa i muzejskog savjetnika u Muzeju RS, biti kompletan inventar dinarskih planinskih kuća brvnara – ognjište i predmeti koji se nalaze uz ognjište: pokućstvo, suđe, i slično.

– Želimo da prikažemo tradicionalni način stanovanja na Zmijanju. Nakon toga, u skladu sa mogućnostima, radiće se i ostale kuće. Cilj je da se nakon uređenja tu realizuje škola u prirodi za osnovce, školske ekskurzije, te da se najmlađim generacijama prikaže naša istorija, tradicija i kultura. Da bi prikupili predmete moramo da angažujemo i lokalnu zajednicu u Stričićima i okolnim selima. To nam je i najteži zadatak, jer da bi se uredila jedna kuća treba nam više od 100 predmeta – objašnjava Đukanović.

Natalija Trivić, načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Grada Banjaluka, kaže da je Skupština grada Banjaluka usvojila prijedlog da upravljanje Kočićevim ognjištem bude u nadležnosti TOBL-a.

– Taj lokalitet treba da bude jedan od turističkih destinacija grada. Kočićevo ognjište je u vlasništvu Grada, ali se do sada nije znalo ko njime upravlja, kakve programe imamo, i šta se može raditi, izuzev programa koji je bio isključivo vezan za obilježavanje Kočićevog zbora i dodijelu Kočićevih nagrada. Dodijelom na upravljanje TOBL-u, u saradnji sa Muzejom RS, planirali smo da opremimo Kočićevo ognjište i tako ćemo, kroz izložbene postavke, uređenje same kuće, kao i program koji će, između ostalog, biti namijenjen i učenicima u RS, promovisati kulturno nasljeđe. Na taj način ime i djelo Petra Kočića ostaće među svim sadašnjim i budućim generacijama, ali i među turistima, za koje će ovo biti jedna od destinacija kulturnog turizma – ističe Trivić.

Prvi korak je, dodaje ona, da se u saradnji sa Muzejom RS, uradi trajna postavka svih predmeta koji su prikupljeni na području Zmijanja.

–  I ove godine Kočićev zbor će imati dešavanja i na Kočićevom ognjištu, ali ono što je nama bilo mnogo važnije jeste da u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom RS pokušamo da uvrstimo Kočićevo ognjište kao jedan od lokaliteta za školu u prirodi ili izlet za učenike osnovnih škola kako bi se u skladu sa njihovim nastavnim planom i programom približili tome šta je bio Petar Kočić, kako je živio, na koji način je djelovao i zašto je on jedan od književnika koji je bio veoma prepoznatljiv. U tom smislu biće organizovana saradnja i sa drugim ustanovama, odnosno institucijama u Gradu. Vjerujem da će kustosi Muzeja RS kroz lik Petra Kočića biti domaćini koji će dočekivati osnovce, koji će na pravi način ispričati priču prilagođenu njihovom uzrastu, a tako će Kočićevo ognjište konačno dobiti svoju namjenu koja nije samo u vrijeme pojedinih manifestacija, već tokom cijele godine – rekla je Trivić.

Dobra saradnja sa institucijama

– Razgovarali smo sa ljudima iz mjesne zajednice u Stričićima. Oni će nam dosta pomoći. Od Grada Banjaluke smo dobili novčanu podršku kako bi određene predmete mogli da otkupimo. Poslije toga moraćemo sve predmete da zaštitimo, da uradimo muzejsku dokumentaciju i sve ono što mora da ima jedna muzejska zbirka. Muzej RS ima dobru saradnju sa Gradom Banjaluka, Ministarstvom prosvjete i kulture RS. Ove godine smo zajedničkim aktivnostima upisali banjalučki ćevap na listu Nematerijalnog kulturnog nasleđa RS – rekao je Vladimir Đukanović.

(Srpskainfo)