Uređenje pješačkih staza na Banj brdu kreće na proljeće

Uređenje i obilježavanje pješačkih staza na Banj brdu trebalo bi da počne na proljeće, čime će rekreativcima i drugim ljubiteljima prirode biti omogućeno da još više uživaju u čarima ove oaze zelenila usred grada.

Dio radova na sebe će preuzeti grad, a načelnik Odjeljenje za komunalne poslove Petar Bilčar kaže programom zajedničke komunalne potrošnje za te namjene planirano 65.000 maraka.

– Predviđeno je da uredimo stazu od bazena u Srpskim toplicama do ugostiteljskog objekta pod spomenikom na Banj brdu. Staza je trenutno prohodna, ali ju je potrebno dodatno urediti, što smo planirali ove godine. Dijelove staze posućemo šljunkom, postavićemo table sa obavještenjima i putokazima, a na više lokacija ćemo napraviti mjesta za odmor i postaviti klupe – rekao je Bilčar.

Dodao je da staza nije strma, ni zahtjevna, te je odlična za šetnju rekreativaca, bez obzira na to da li je riječ o djeci ili starijima. Bilčar je kazao da je planirano uređenje i dijela staze koji vodi do vrela Dubočaj, a ovogodišnjim radovima biće obuhvaćeno 5,7 kilometara staza na Banj brdu.

– Posao će početi na proljeće ako ne bude poteškoća prilikom izbora izvođača radova – rekao je Bilčar i dodao da je realizacija projekta planirana na prijedlog Planinarskog alpinističkog kluba (PAK) “Samit”.

Sekretar “Samita” Miroslav Trivić kazao je da su članovi ovog kluba lani prokrčili stazu koja vodi od Srpskih toplica do Trešnjika.

– Fond za zaštitu životne sredine RS nam je pomogao u nabavci alata za krčenje i čišćenje terena. Ove godine uz pomoć grada na toj dionici bi trebalo bolje definisati stazu na pojedinim mjestima, postaviti klupe, a za to su potrebni veći radovi jer je neophodno učvrstiti podlogu – naveo je Trivić.

Kada je riječ o stazi do vrela Dubočaj, Trivić je rekao da je na njoj trebalo napraviti mostić.

– Osim radova koje realizuje grad, planiramo da ove godine raskrčimo i uredimo stazu koja ide od Trešnjika preko Zmajevca do Starčevice – kazao je Trivić.

Dodao je da će realizacijom ovih planova Starčevica i Srpske toplice biti bolje povezani sa Banj brdom.

Trim-staze

Grad je prošle godine za obnovu trim-staze u dužini od 2,5 kilometra na Banj brdu, koja vodi od podnožja preko Rajnerovog vrela do Trešnjika, izdvojio oko 20.000 KM.

U parku “Mladen Stojanović” ove godine je u planu izgradnja trim-staze duge 1.200 metara. Za te radove iz gradske kase će biti izdvojeno 53.470 KM.

(Glas Srpske)

DAVIDOV OTAC NA TRGU KRAJINE: Procvjetale su, sine, one dvije dunje

Još jedno mirno okupljanje građana “Pravda za Davida” održano je večeras je na Trgu Krajine u Banjaluci. “Dragi moj sine, dušo moja, dragi naš Davide, dušo naša…Procvjetale su one dvije dunje, sine, što smo ih zasadili” ovim riječim svoje obraćanje započeo je Davidov otac, Davor Dragičević. Prošlo je mjesec dana od pronalaska tijela Davida Dragičevića.

HIDROELEKTRANA POSTAJE MUZEJ Od ruševine u Trapistima prave turističku atrakciju

Devastirani objekat stare Hidroelektrane „Delibašino selo“ uskoro postaje Tehnički muzej energetike. O pretvaranju u muzej priča se unazad nekoliko godina, a sada je konačno došao red da se iskoristi potencijal jednog od najljepših naselja kada je priroda u pitanju. Potvrdili su nam ovo  u „Elektrokrajini“ te naglasili da su nakon dugih najava, konačno dobili dozvolu

ZBOG POKUŠAJA UBISTVA Tužilaštvo traži strožu kaznu za Markovića, odbrana ponavljanje suđenja

Slobodan Marković (58) iz Banjaluke, koji je osuđen na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva sugrađanke Biljane Keserović (54), po mišljenju Tužilaštva, zaslužuje strožu kaznu, dok njegova odbrana traži ukidanje te presude i ponavljanje suđenja. U Vrhovnom sudu RS tužilac Branko Mitrović ocijenio je da je izrečena kazna minimalna te da nije adekvatna. “Činjenično stanje

BANSKI DVOR Kulturni program u čast ruske delegacije

U Banskom dvoru je počeo kulturni program u čast današnje posjete delegacije Savjeta Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Republici Srpskoj. Program u Banskom dvoru organizovao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. Ruska delegacija, koju predvodi predsjednik ruskog Savjeta Federacije Valentina Matvijenko doputovala je danas u Banjaluku, gdje je razgovarala sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i

11. PO REDU U subotu “Veče Petrovčana”

Zavičajno udruženje Petrovac organizuje 11. po redu “Veče Petrovčana” u Banjaluci, koje će biti održano u subotu, 28. aprila, u restoranu “Aquana”, s početkom u 19 časova.

BORAC: Da nas “Borik” sutra nosi!

Borac m:tel i Vogošća su remizirali u prvom meču četvrtfinala Kupa BiH (25:25), a sutra je revanš meč u kojem Borac traži priliku da ove sezone doda još jedan trofej.