Politika 25.11.2015.

Urednica Sputnjika: Ako se hajka nastavi, objavićemo još o tajnom planu protiv Dodika!

ČITANJE: 2 minute
milorad-dodik
Glavna urednica agencije Sputnjik za Srbiju Ljubinka Milinčić rekla je da su u ovoj agenciji iznenađeni reagovanjima i optužbama iz opozicije u Republici Srpskoj da su plaćenici zbog objavljivanja informacija o tajnom planu rušenja vlasti Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika.

„Mi smo dokument dobili prije desetak dana i pažljivo ga izučili. Imali smo original u rukama. Iz tog originala smo izdvojili jedan dio. Mogli smo da objavimo i više. Ako se nastavi ova hajka, možda ćemo i objaviti, pa će onda biti jasno da nema potrebe za plaćenicima niti za ikakvom podrškom sa strane“, rekla je Milinčićeva za RTRS.

Milinčićeva je napomenula da istraživačko novinarstvo znači „imati nešto što drugi nemaju“, te dodaje da se u Sputnjiku nikada nisu bavili spekulacijama već činjenicama, kao što je činjenica i originalni dokument koji su imali u rukama.

Komentarišući navode ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka, člana PDP-a, koji je rekao da mu je ruski ambasador u BiH Petar Ivancov prenio da država Rusija „ne stoji iza teksta“ agencije Sputnjik, Milinčićeva je istakla da Rusija kao država naravno da „ne stoji iza tog teksta“.

„Niko Rusiju nije ni pitao, niti se ona bavi novinarskim tekstovima. Ako neko misli da mi svako jutro kad ustanemo treba da pozovemo Moskvu i pitamo šta treba da radimo i pišemo, onda se grdno vara“, kategorična je bila Milinčićeva.

Ona je podsjetila da je, u vezi sa njihovim tekstom o tajnom planu rušenja vlasti i predsjednika Srpske Milorada Dodika, agencija Sputnjik objavila sva reagovanja, a najviše opozicije iz Republike Srpske.

Milinčićeva je poručila da će čast i novinarsku profesiju nastaviti da brane samo argumentima.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov izjavio je za agenciju Srna da je članak u Sputnjiku proizvod istraživačkog novinarstva i kao takav ne predstavlja zvanični stav Moskve koji se izražava u izjavama Ministarstva inostranih poslova i drugih opunomoćenih organa Rusije.

„Stav Rusije je da se mi ne miješamo u uzajamne odnose političkih snaga BiH. Zainteresovani smo za saradnju sa svim političkim faktorima u BiH i s tim ciljem podržavamo kontakte i dijalog sa predstavnicima institucija BiH i vlastima Republike Srpske i Federacije BiH“, istakao je Ivancov.

(Sputnjik)