URGENTNI CENTAR: U prvoj godini postojanja pregledan 53.961 pacijent

Kompletiranje dijagnostičke obrade i inicijalnog tretmana u što kraćem vremenskom periodu, sa prepoznavanjem teških, životno ugroženih i drugih stanja, osnovni je cilj i prioritet rada Urgentnog centra UKC RS.

Ovo je, povodom godinu dana postojanja i rada Urgentnog centra poručio načelnik centra Dragan Rakanović, naglasivši da je, objedinjavanjem prijemnih ambulanti svih organizacionih jedinica u jednu funkcionalnu cjelinu, postignuta maksimalna brzina pružanja usluga pacijentima.

– Podatak o 53.961 pregledanom pacijentu, dovoljno govori o obimu posla koji smo obavili unazad godinu dana. Adekvatna saradnja sa ostalim klinikama čini ovaj centar funkcionalnom – naglašava Rakanović.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, kaže da je Urgentni centar ove zdravstvene ustanove jedan od najboljih centara u regionu.

– Napravljen je po svjetskim standardima, gdje pacijentu u roku nekoliko minuta bude urađena kompletna dijagnostika. Naime, na istom nivou su i prijemni trakt i operacione sale, a iznad njih intenzivne jedinice – 25 hirurških i 25 konzervativnih, čime se ne može pohvaliti niko u regionu. Ovo omogućava da pacijenti na vrijeme budu zbrinuti. Jer, koliko god je važan kvalitet usluge, bitno je i da ona bude pružena na vrijeme, kako bi se izbjeglo da bolest i trauma izazovu veće posljedice ili smrt – ističe Đajić.

Slavica Zeljković, šef Odjeljenja konzervativnih ambulanti dnevne bolnice u UC, dodaje da ona i trojica njenih kolega, sa ljekarima iz drugih klinika, zajedničkim snagama učestvuju u radu ovog centra.

– Ova prva godina nam je značajna, jer smo stekli puno iskustva i znanja, koje ćemo iskoristiti u narednom periodu da poboljšamo rad. Najviše pregleda imale su ambulanta za kardiovaskularne bolesti, ambulanta za neurologuju, internistička ambulanta. Očekujemo da će, dolaskom zime i pojavom respiratornih infekcija koje pogoršavaju hronične bolesti, i pulmološka ambulanta zabilježiti povećan broj pacijenata – kaže Zeljkovićeva.

(Srpskainfo)

DODIK: Izetbegovićevo negiranje ustavne strukture uvod u propast BiH

Izjava Bakira Izetbegovića da će u Savjetu ministara biti mjesta samo za stranke koje entitete podrede instituicijama BiH, dodatno je otežala pregovore o formiranju nove vlasti. Ovu izjavu, predstavnici SNSD-a smatraju ucjenom i smišljenom provokacijom. Istovremeno, predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavljuje da je ta stranka počela aktivnosti za formiranje Savjeta ministara, u kojem će, kažu,

RAJČEVIĆ: Tri principa reforme visokog obrazovanja

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će se koncept reforme visokog obrazovanja zasnivati na tri principa – internacionalizacija, modernizacija i racionalizacija.

ZANIMLJIVA IZLOŽBA Kreativni đaci bude svijest o zdravoj hrani

Slatkiši i sokovi bez šećera, zdrave žitarice, razne vrste voća i povrća, zimnica i ajvar krasili su danas štandove ispred Osnovne škole “Jovan Cvijić” u banjalučkom naselju Kočićev vijenac, čiji su učenici organizovali izložbu zdrave hrane.