URGENTNI CENTAR: U prvoj godini postojanja pregledan 53.961 pacijent

Kompletiranje dijagnostičke obrade i inicijalnog tretmana u što kraćem vremenskom periodu, sa prepoznavanjem teških, životno ugroženih i drugih stanja, osnovni je cilj i prioritet rada Urgentnog centra UKC RS.

Ovo je, povodom godinu dana postojanja i rada Urgentnog centra poručio načelnik centra Dragan Rakanović, naglasivši da je, objedinjavanjem prijemnih ambulanti svih organizacionih jedinica u jednu funkcionalnu cjelinu, postignuta maksimalna brzina pružanja usluga pacijentima.

– Podatak o 53.961 pregledanom pacijentu, dovoljno govori o obimu posla koji smo obavili unazad godinu dana. Adekvatna saradnja sa ostalim klinikama čini ovaj centar funkcionalnom – naglašava Rakanović.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, kaže da je Urgentni centar ove zdravstvene ustanove jedan od najboljih centara u regionu.

– Napravljen je po svjetskim standardima, gdje pacijentu u roku nekoliko minuta bude urađena kompletna dijagnostika. Naime, na istom nivou su i prijemni trakt i operacione sale, a iznad njih intenzivne jedinice – 25 hirurških i 25 konzervativnih, čime se ne može pohvaliti niko u regionu. Ovo omogućava da pacijenti na vrijeme budu zbrinuti. Jer, koliko god je važan kvalitet usluge, bitno je i da ona bude pružena na vrijeme, kako bi se izbjeglo da bolest i trauma izazovu veće posljedice ili smrt – ističe Đajić.

Slavica Zeljković, šef Odjeljenja konzervativnih ambulanti dnevne bolnice u UC, dodaje da ona i trojica njenih kolega, sa ljekarima iz drugih klinika, zajedničkim snagama učestvuju u radu ovog centra.

– Ova prva godina nam je značajna, jer smo stekli puno iskustva i znanja, koje ćemo iskoristiti u narednom periodu da poboljšamo rad. Najviše pregleda imale su ambulanta za kardiovaskularne bolesti, ambulanta za neurologuju, internistička ambulanta. Očekujemo da će, dolaskom zime i pojavom respiratornih infekcija koje pogoršavaju hronične bolesti, i pulmološka ambulanta zabilježiti povećan broj pacijenata – kaže Zeljkovićeva.

(Srpskainfo)

PREDSTAVNIČKI DOM BIH: Usvojen Zakon o prestanku mandata VSTS-a, Mektić predlagač

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojio je danas po hitnom postupku Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, u sadašnjem sastavu, čiji je predlagač Dragan Mektić. Za su glasala 24 zastupnika, protiv je bilo 11, dok suzdržanih glasača nije bilo. Ovaj zakon sada ide u Dom naroda

ZBOG NASTUPA SPORNOG IGRAČA: Borac će se žaliti na odluku o rezultatu meča sa Gračanicom

Rukometni klub Borac m:tel uputiće žalbu na odluku da meč osmog kola Premijer lige protiv Gračanice (21:24) bude registrovan postignutim rezultatom. Ovo je rekao direktor Banjalučana Vladimir Branković poslije konačne odluke komesara Srđana Jovića koji je objasnio da baš ovako nalaže član 93. Propozicija takmičenja Premijer lige. Da podsjetimo, na pomenutoj utakmici sporan je bio

PREMIJERA: Predstava “Sirano de Beržerak” u Dječjem pozorištu RS

Predstava “Sirano de Beržerak” koju je po tekstu Igora Bojovića režirao Jug Radivojević biće premijerno izvedena sutra u 19 časova u Dječijem pozorištu Republike Srpske. Naslovnu ulogu, Sirana de Beržeraka, igra Aleksandar Blanić, a Princezu Roksanu igra Ana Anđelić. Grofa de Plisa tumači Đorđe Janković, Madmoazelu Šizelu Aleksandra Spasojević a Lepog Kristijana Dragan Vučić. Kadete

LUKAČ: Saradnja MUP-a i EUFOR-a zadovoljavajuća

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i komandant EUFOR-a Rajnhard Trišak ocijenili su danas da je zadovoljavajuća dosadašnja saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ i EUFOR-a i izrazili nadu da će takva biti i dalje. Iz MUP-a Republike Srpske saopšteno je da je na sastanku u Banjaluci bilo riječi o stanju bezbjednosti u Republici Srpskoj,