Svijet 17.06.2024.

Ursula fon der Lajen odgađa negativni izvještaj o Italiji, očekujući podršku Đorđe Meloni za reizbor

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pokušala je odgoditi izlazak negativnog izvještaja o slobodi medija u Italiji, prema tvrdnjama Politica.

Von der Leyen je, koristeći svoju poziciju predsjednice ovog tijela Evropske unije, pokušala da spriječi izlazak ovog izvještaja, koji govori o eroziji slobode medija u Italiji u posljednjem periodu.

Razlog iza toga, prema navodima Politica, je pozicija Meloni u EU, posebno nakon posljednjih izbora za Evropski parlament.

Na izborima u Italiji, stranka Braća Italije koju predvodi Meloni ubjedljivo je pobijedila, osvojivši 28,8 posto i 24 mjesta u EU parlamentu.

Godišnji izvještaj koji ocjenjuje kako zemlje EU poštuju vladavinu prava trebao je biti odobren 3. jula, ali će biti odgođen dok se ne imenuje novi predsjednik Komisije.

Ova odgoda je neobična, a rizik za von der Leyen je što će se činiti politički motiviranom: trenutno traži podršku lidera EU poput Meloni za svoj pokušaj osiguravanja drugog petogodišnjeg mandata vođenja izvršnog organa bloka, prenosi Klix.