Svijet 01.03.2021.

URSULA FON DER LEJEN OTKRILA: Poznati detalji o podacima u budućem kovid pasošu EU

ČITANJE: 1 minuta

Evropska komisija će u martu predstaviti prijedlog o uvođenju digitalnog Covid pasoša za cijelu EU koja bi omogućila slobodnije kretanje tokom ljetnih praznika.

Predsjednica Komisije Ursula fon der Lejen najavila je predstojeći zakonodavni prijedlog u govoru pred njemačkim konzervativnim zastupnicima u ponedjeljak, a dodatne detalje objavila je na svom tviter nalogu, prenosi mondo.ba.

“Zelena digitalna propusnica” sadržavaće informacije o tome da li je osoba vakcinisana, rezultate testova za one koji još nisu vakcinisani i informacije o oporavku za ljude koji su zaraženi COVID-19.

“Cilj je postepeno omogućiti sigurno kretanje u Evropskoj uniji ili u inostranstvu – radi posla ili turizma”, napisala je fon der Lejen na svom tviteru.

Čelnici EU dogovorili su se prošle sedmice da će raditi na potvrdama o vakcinama, za šta se južne zemlje poput Španije i Grčke snažno zalažu jer žele da privuku turiste ovog ljeta, podsjeća Rojters.

Međutim, brojne zemlje kažu da prvo treba utvrditi da vakcinisane osobe ne mogu prenositi virus drugima. Neke zemlje, poput Francuske i Belgije, takođe su izrazile zabrinutost da bi olakšavanje putovanja samo za vakcinisane ljude bilo nepravedno.

Komisija je poručila da će nastojati da izbjegne diskriminaciju građana koji nisu primili vakcinu.

Zemlje EU dogovorile su se u januaru o osnovnim podacima vezano za potvrdu o vakcinaciji. Portparol Komisije rekao je da će izvršna vlast EU nastojati da koordiniše sigurnosnim standardima i pomogne u povezivanju nacionalnih zdravstvenih sistema.

(SB)