Vijesti 29.01.2022.

Ursula fon der Lejen: Put na koji se odlučila Srpska vodi ka izolaciji

ČITANJE: 2 minute

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen je odgovorila na pismo organizatora nedavnih protesta u Briselu i još nekoliko gradova svijeta zbog političke krize u Bosni i Hercegovini.

U njenom odgovoru, upućenom organizatorima protesta Emiru Ramiću i Hamdiji Draganoviću, je napomenuto da je s predstavnicima država članica Evropske unije već razgovarala o stanju u Bosni i Hercegovini, piše Klix.

Ponovila je da Bosna i Hercegovina ima budućnost u Evropskoj uniji samo kao jedinstvena, ujedinjena i suverena država. Podsjetila je da je to poručila i tokom posjete Bosni i Hercegovini u septembru prošle godine, kada je takođe istakla da je ključno deblokirati državnu vlast i početi provoditi prijeko potrebne reforme.

Fon der Lejen je upozorila da Republika Srpska rizikuje izolaciju.

“EU duboko žali zbog političke krize zbog koje je zaustavljen reformski progres te osuđuje blokadu državnih institucija. Put na koji se odlučila Republika Srpska može voditi samo ka izolaciji. Inicijative za povlačenje iz državnih institucija su neprihvatljive i u opasnost dovode integraciju u EU”, ukazala je.

Osudila je i retoriku i aktivnosti, kako je navela, čelnika Republike Srpske tokom neustavnog obilježavanja 9. januara za koji je podsjetila da je doprinio nastavku tenzija.

“U EU ne postoji mjesto za minimiziranje i negiranje genocida i drugih ratnih zločina, ne postoji mjesto za glorifikaciju ratnih zločinaca”, dodaje.

Predsjednica Evropske komisije je potcrtala da Unija očekuje da se predstavnici Republike Srpske u potpunosti vrate u državne institucije. Podsjetila je da je to ključno kako bi Bosna i Hercegovina imala koristi od programa i fondova EU za socioekonomski oporavak tokom pandemije.

“Bosna i Hercegovina bez potpuno funkcionalnih institucija je u riziku da izgubi značajnu finansijsku podršku, na šta je komesar za proširenje Oliver Varhelji upozorio tokom njegove posjete u novembru prošle godine”, dodaje.

Uvjerava da je EU zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, Venecijanskom komisijom Vijeća Evrope i OSCE-om posvećena ustavnim promjenama i izmjenama Izbornog zakona kojima će se omogućiti da se svi građani imaju pravo kandidovati za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Dom naroda. Također je napomenula da su spomenute i druge reforme uslov za ispunjavanje 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.

Fon der Lejen je ponovila da Bosna i Hercegovina pripada Evropskoj uniji te da očekuje da političari budu fokusirani na evropsku agendu.

(E.M)