Region 01.01.2023.

Ursula von der Leyen Plenkoviću na Bregani: ‘My Dear, Happy New Year‘

ČITANJE: 2 minute

“My dear, happy New year, uskliknula je Ursula von der Leyen malo iza 11 sati i 40 minuta premijeru Andreju Plenkoviću koji ju je dočekao na graničnom prijelazu Bregana povodom ulaska Hrvatske u Schengenski prostor.

Iako od ponoći zaustavljanje na hrvatskim graničnim prelazima unutar Europske unije više nije potrebno, kolona limuzina koja je stigla iz pravca Slovenije nije samo produžila dalje u Hrvatsku.

Kolona je stala jer su predsjednicu Europske komisije na prijelazu čekali hrvatski premijer Plenković, ministri unutarnjih i vanjskih poslova i ostali visoki gosti. Veselo društvo malo se duže zadržalo u razgovoru na graničnom prijelazu jer su čekali slovensku predsjednicu Natašu Pirc Musar koja je na Breganu stigla nekih pet minuta nakon Von der Leyen.

“Danas je završio proces ulaska Hrvatske u Europu koji je prije 32 godine zacrtao prvi hrvatski predjenik dr, Franjo Tuđman”, poručio je u izjavi ushićeno i ponosno hrvatski premijer na graničnom prelazu Bregana.

“Danas, 1. siječnja Hrvatska je ostvarila sve svoje streteške, političke i državničke ciljeve. Uspjeli smo to ostvariti u samo 30 godina. Ako je neki trenutak povijesni onda je to ovaj”, poručio je premijer.

Ursula von der Leyen izrazila je oduševljenje I sreću što je danas na graničnom prijelazu Bregana.

“Danas nema boljeg mjesta u Europi gdje bi se mogao slaviti novi početak i jedinstvo Europe”, poručila je predsjednica Europske komisije.

Čestitkama se pridružila i slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar porućivši kako se od danas Bregana i Obrežje jedno.

Delegacije će se potom uputiti prema Zagrebu gdje će u Banskim dvorima biti održan sastanak Plenkovića i predsjednice EK, a potom će se svi uputiti prema zagrebačkom središnjem trgu gdje će u jednom od kafića premijer svoje goste počastiti pićem i platiti novom hrvatskom valutom te tako simbolično obilježiti ulaz Hrvatske u eurozonu, piše Jutarnji.

(A.M.)