URUČENA RJEŠENJA Milion KM za 59 sportskih klubova

Oko milion KM Grad Banja Luka će ove godine izdvojiti za finansijsku podršku sportskih klubova sa područja grada, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić.

Poslije današnjeg uručenja rješenja o sufinansiranju 59 klubova i njih šest za lica sa invaliditetom, Radojičić je naglasio da je Banja Luka, po prvi put, budžet za sportske organizacije određuje na osnovu kategorizacije klubova.

– Sredstva se dodjeljuju po pravilniku koji klasifikuje vrste sportova i rezultate i predstavlja krajnje objektivan način klasifikacije na koji gotovo niko nije imao primjedbi. Svjesni da bi novca trebalo biti više za veće rezultate pogotovo na međunarodnoj sceni, ali mi smo, s druge strane, u mogućnosti da dodijelimo ono čime raspolažemo – rekao je Radojičić. On je dodao da je ovogodišnji budžet za sportske klubove četiri odsto veći u odnosu na prošlu godinu.

On je ukazao da je sufinansiranje klubova samo jedan od oblika pomoći koji Grad Banja Luka pruža sportistima, odnosno da Grad pomaže domaći spot kroz još nekoliko linija. Pored ovog sufinansiranja, nagglasio je Radojičić, Grad pomaže sportiste i klubova kroz godišnji kalendar sportskih manifestacija, sufinansiranjem članarina za djecu, plaćanjem zdravstvenih pregleda sportista, a od ove godine i stipendijama za najpercpektivnije sportiste.

– Pored toga, u sport ulažemo i kroz program „Sport u školama“ gdje finansiramo sportske sekcije u svim banjalučkim osnovnim školama, a poseban akcenat stavljamo na sportsku infrastrukturu. Najveći projekat je sportska dvorana „Centar“ na mjestu nekadašenjg Šoping centra, koja bi sportistima trebalo da bude stavljena na raspolaganje već u martu ove godine. Uz to, ove godine ćemo raditi još jedan dodatni pomoćni fudbalski teren sa vještačkom travom i nekoliko teretana u prirodi – kazao je Radojičić.

Saša Kovačević iz Gimnastičkog kluba „Spartak“, rekao je da je Grad u posljednje vrijeme pokazao dosta sluha za potrebe sportista u gradu.

– Nemamo primjedbi na raspodjelu sredstava, uslovi su bolji, tu su i stipendije, a na nama je sada da radimo i uložimo makismum truda kako bismo stvorili nove sportske asove – zaključio je Kovačević.

SUBAŠIĆ: Gačić je tri mjeseca volontirao u „Mozaiku prijateljstva“

Nakon što je iz bihaćkog zatvora stigao u Banjaluku, serijski ubica Edin Gačić je počeo da volontira u humanitarnom udruženju „Mozaik prijateljstva“. Miroslav Subašić iz „Mozaika“ za SrpskaCafe kaže da je to bio dogovor Centra za socijalni rad i policije. – Oni su se tako i dogovorili i on je počeo da volontira kod nas

Voda stiže u više dijelove Česme

Izgradnja vodovodne mreže u nekoliko ulica i naselja, kao i projektovanje nove, neizgrađene mreže, u ovoj godini planirano je u vrijednosti od 780.000 KM, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove. Konkretno, u planu je izgradnja vodovoda Česma II, III i IV visinska zona, vodovoda Jagare i Banjica, podsistem Rekavice, te izgradnja vodovoda Mišin Han.

EVO KAKVO NAS PROLJEĆE OČEKUJE Objavljena dugoročna prognoza

Meteo portal “Severe Weather Europe” objavio je da će sljedeća sedmica u velikom dijelu Evrope, uključujući i Balkan biti natprosječno topla, dok je meteorološki servis “AccuWeather” danas otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na proljeće. Proljeće će, prema predviđanjima meteorologa “AccuWeathera” u mnoge dijelove Evrope stići ranije, dok će se snijeg i zima u drugim dijelovima

Počela sanacija gradskih ulica

U okviru redovnog održavanja gradskih saobraćajnica, ovih dana je počela sanacija gradskih ulica, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. “Konstatovali smo gdje su najveća oštećenja koja ugrožavaju bezbjedno odvijanje saobraćaja i krenuli u privremenu sanaciju oštećenih saobraćajnica tzv. hladnom asfaltnom masom”, istakao je načelnik Odjeljenja Slaviša Sandić. On pojašnjava, da u ovom periodu

TEGELTIJA O IMENOVANJU DALIDE BURZIĆ: Razumijem bol Memića, ali ne možemo nikoga eliminisati na osnovu nedokazanih tvrdnji

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija oglasio se na Facebooku povodom jučerašnjeg imenovanja glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić za sudiju Suda Bosne i Hercegovine, koje je izazvalo burne reakcije dijela javnosti te porodice Dženana Memića. “Kao čovjek, imam puno razumijevanje za svu bol, tugu i ogorčenost gospodina Memića i zbog toga ne mogu da

UKC: Citogenetička laboratorija vodeća u BiH

Citogenetička laboratorija Odjeljenja za medicinsku genetiku Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske vodeća je u BiH po broju urađenih prenatalnih citogenetičkih analiza. Iz UKC-a je saopšteno da je to jedina takva laboratorija u Srpskoj, koja pruža usluge za čitavo područje Republike, kao i da je od 2009. do 2019.

STANIVUKOVIĆ: Privremeno napuštam RS i BiH, ugrožena mi je lična sigurnost

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković kazao je danas da će medijima biti dostupan još danas i da će se privremeno povući iz javnosti zbog lične sigurnosti. Najavio je i napuštanje Bosne i Hercegovine u narednim danima. “Za vikend već neću biti u zemlji. Danas sam još tu i večeras ću još neke