Vijesti 13.11.2015.

Uručene nagrade najboljim istraživačima

ČITANJE: 2 minute
banski dvor nagrade
U okviru 5. Festivala nauke, sinoć je u Banjaluci održana svečana akademija na kojoj su uručene nagrade najboljim mladim istraživačima, naučnoistraživačkim institucijama, te za najbolji naučni časopis i naučnu knjigu.

Za najboljeg mladog istraživača prvog ciklusa studija proglašen je Ratko Darda, drugog ciklusa studija Radoslav Pantić i za najboljeg mladog istraživača trećeg ciklusa studija Vladimir Vujović.

Poljoprivredni fakulteti univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu proglašeni su za najbolje naučnoistraživačke institucije, dok je nagradu za najbolji naučni časopis dobio časopis banjalučkog Ekonomskog fakulteta “Akta ekonomika”, a za najbolju naučnu knjigu “Ep guslara o Velikom ratu” akademika LJubomira Zukovića.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je Festival nauke izuzetno značajan za promociju nauke, te da nagrade imaju za cilj da podstiču razvoj nauke na ovim prostorima.

– Društvo u cjelini i poslovna zajednica treba da podstiču razvoj nauke. Koliko god sredstava da se izdvaja za nauku ona nisu dovoljna, ali se mora voditi računa i o mogućnostima, s obzirom da je ovo društvo još opterećeno postratnim i socijalnim problemima- rekao je Komić novinarima u Banjaluci.

On je dodao da postoje naznake dolaska investitora koji su zainteresovani za domaće naučne radnike i istraživače.

Svečanosti uručenja nagrada prisustvovali su ministri u Vladi Republike Srpske, akademici, profesori, predstavnici Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i drugih naučno-istraživačkih i visokoškolskih ustanova u Srpskoj, studenti i predstavnici grada Banjaluka.

Festival nauke održan je u organizaciji Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske 11. i 12. novembra u Banjaluci, a posjetiocima se predstavilo 18 izlagača.

U okviru Festivala bio je postavljen planetarijum i organizovana posjeta učenika osnovnih i srednjih škola, dok je pet banjalučkih fakulteta organizovalo Dane otvorenih vrata.

(Agencije)