Svijet 21.03.2023.

Urušava se još jedna velika američka banka: Dionica potonula u bezdan, depoziti se tope

ČITANJE: 5 minuta

Nakon što je smirena situacija u Credit Suisse banci jer su Švajcarci zabrinuti za svoju stoljetnu bankarsku reputaciju nabrzinu promijenili vlastite zakone kako bi je hitno prodali najvećoj švajcarskoj banci, UBS-u, pažnja globalnog interesa analitičara okreće se iznova prema situaciji u Sjedinjenim Državama gdje se čini da opasno visi First Republic Bank, piše Jutarnji.

Tu banku pokušala je u dogovoru sa šeficom američkog Treasuryja stabilizirati grupa od 11 američkih finansijskih divova, među kojima su JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America i Wells Fargo, tako što joj je osigurala liniju od 30 milijardi dolara kratkoročnih zajmova. First Republic je s imovinom od 212 milijardi dolara četrnaesta po veličini među svim američkim bankama te je pitanje njene stabilizacije po jednostavnoj logici veličine važnije od sudbine dviju banaka koje su već kolabirale, Silicon Valley Bank i Signature banke, te u kojima su Federalne rezerve već preuzele obvezu isplate svih depozita, pa i onih neosiguranih, koji u prosjeku iznose oko pet milijardi dolara po svakom deponentu. Zbog visine neosiguranih depozita koji se povlače, možemo govoriti o panici bogataša.

Depoziti se tope

Povlačenje depozita iz First Republic se nakon združene akcije najvećih američkih banaka počelo usporavati, ali oni se i dalje tope, dok je cijena dionice potonula u bezdan. Početkom godine nivo depozita u First Republic iznosila je, piše Wall Street Journal, oko 176 milijardi dolara, a od tada su preplašeni klijenti povukli 70 milijardi. Svaki novo povlačenje depozita stoga multiplicira nivo drame u First Republicu. Investitori su pak nemilosrdni prema toj banci koja je vrlo značajna i u američkim razmjerima. Cijene dionica First Republic pala je ovaj mjesec 90 posto, a samo u ponedjeljak za 47 posto, bez obzira na to što je već bila poznata informacija da joj je grupa najvećih obezbijedila 30 milijardi evra. Situacija se u First Republicu toliko zakomplikovala da menadžment čak nije mogao dovoljno brzo prodavati dionice kako bi pokrivao obaveze jer je berzanska trgovina prema pravilima prekinuta 11 puta zbog prevelikog pada cijene. Sada se već razgovara o potrebi da se 30 milijardi evra koje su First Republicu obezbijedilo 11 najvećih bankarskih institucija pretvori u kapital. U tom slučaju bi menadžment tih 30 milijardi mogao fleksibilnije koristiti, ovako u osnovi predstavljaju dug banke prema konzorciju velikih.

Među bankama koje su pod sličnim pritiskom još su Zions, Western Alliance i PacWest.

U pozadini krize First Republica upravo se vode povjerljivi razgovori o preuzimanju banke, piše više velikih medija.

Pod ekstremnim pritiskom su i cijene obveznica First Republica. One s dospijećem 2046. u ponedjeljak su potonule 11 posto te su se trgovale po cijeni od 55 centi za dolar. Početkom ovog mjeseca njihova cijena iznosila je 75 centi za dolar.

Lista najvećih američkih banaka

Zanimljivo je da su skoro pa istovremeno šefica američkog Treasury, Janet Yellen, i guvernerka Evropske centralne banke izašle s izjavama u kojima naglašavaju visok nivo likvidnosti sistema, što je izazvalo podizanje obrva zabrinutih posmatrača. Treba obratiti pažnju kako isticanje dobre likvidnosti u bankarstvu u pravilu dolazi ako ima previše nelikvidnosti, pogotovo ako je jasno da regulatori moraju obezbijediti održavanje likvidnosti koja kopni. Pogotovo je jasno da postoji izraženi problem likvidnosti ako novinski izvještaji govore da regulatori i veliki igrači koordinisano upravljaju likvidnošću kako bi zaustavili navalu na banke. Isto vrijedi u situaciji kad je očigledno da države aranžiraju “prisilne brakove” banaka koje se urušavaju sa zdravijim, većim komercijalnim bankama.

Nerealizovani gubici

Uostalom, u Sjedinjenim Državama jasno je da je Fed morao obećati podršku bankovnom sistemu u zaštiti depozita zbog 600-625 milijardi dolara (!) nerealizovanih gubitaka američkih banka. Glavni uzrok kolapsa SVB-a, podsjetimo, bilo je upravo tehničko “priznavanje” nerealizovranih gubitaka kod prodaje 20 milijardi državnih obveznica koje su kupili za novac deponenata. Nadalje, likvidnost sustava podržana je sa 175 vrijednim garancijama Feda za depozite u SVB-u, 89 milijardi depozita u Signature banci, dok je s druge strane okeana, Švajcarska nacionalna banka obezbijedila 100 milijardi dolara kako bi podržala forsirano preuzimanje Credit Suissa od strane UBS-a.

Ispada da je do sada bilo potrebno obezbijediti garanciju 1.000 dodatnih milijardi dolara kako bi se obezbijedila likvidnost sustava, a Yellen i Lagarde u osnovi pričaju da je likvidnost super. Šta je tačno rekla Yellen?

“Pozdravljamo današnju objavu švajcarskih vlasti o podršci finansijskoj stabilnosti. Pozicije kapitala i likvidnosti američkog bankovnog sistema su snažne, a finansijski sistem SAD je otporan. Bili smo u bliskom kontaktu s našim međunarodnim kolegama kako bismo podržali njihovu provedbu”, naglasila je Yellen.

Istu taktiku u javnom PR-u odabrala je i Lagarde:

“Pozdravljam brzu akciju i odluke koje su donijele švajcarske vlasti. Oni su ključni za ponovno uspostavljanje urednih tržišnih uslova i osiguravanje finansijske stabilnosti… Bankarski sektor evropodručja je otporan, sa snažnim kapitalom i likvidnošću. U svakom slučaju, naš skup alata za politiku potpuno je opremljen za pružanje podrške likvidnosti finansijskom sistemu evropodručja ako je potrebno i za očuvanje glatkog prnosa monetarne politike”, rekla je Lagarde.

U osnovi ispada da Yellen i Lagarde mole boga da se potez švajcarski vlasti s forsiranim preuzimanjem Credit Suissa pokazao dovoljno odlučnim da počne smirivati paniku velikih deponenata i investitore, te je očigledno da ističu jaku likvidnost sistema jer ih upravo tu veoma žulja.

Inače, analitičari su primijetili da su u novoj bankarskoj krizi relativno dobro ostale najmanje, lokalne banke s ukupnom imovinom od po “samo” nekoliko stotina miliona dolara. One zadnjih dana čak bilježe priljev depozita. Pod najvećim su pritiskom srednje do velike regionalne banke, a 10-odstotni pad vrijednosti dionica otrpjeli su i oni najveći, prenosi Jutarnju.

Oznake: banka, Credit Suisse