Usaglašen novi amandman na Zakon o pravobranilaštvu Srpske

narodna skupstina rs

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske usaglasila je novi amandman koji se odnosi na Zakon o Pravobranilaštvu Srpske.

Šef Kluba Srba u Vijeću naroda Pero Petrović rekao je novinarima nakon sjednice da na Zajedničkoj komisiji nije u suštini prihvaćen amandman Kluba Bošnjaka, već da je usaglašen novi amandman.

“Zadovoljan sam što su Bošnjaci prihvatili našu primjedbu sa sjednice Vijeća naroda Republike Srpske da je njihov prvobitni amandman podnesen na pogrešan član zakona”, dodao je Petrović.

On je rekao da je tekst amandmana na član 35. Zakona o Prvobranilaštvu Republike Srpske danas sačinjen i usaglašen na sjednici Zajedničke komisije.

“Za Klub Srba je važno da ovaj amandman ne podriva prava i vitalni interes srpskog naroda u Republici Srpskoj”, istakao je Petrović.

On je rekao da Klub Srba u Vijeću naroda Republike Srpske u suštini nije za usvajanje ovakvih amandmana, ali da su pristali na usaglašavanje da ne bi bili oni ti koji koče donošenje zakona u Srpskoj.

Delegat Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Mujo Hadžiomerović rekao je novinarima da je usaglašen prijedlog njihovog amandmana u vezi sa normom koja se odnosi na proporcijalnu nacionalnu zastupljenost u Prvobranilaštvu Republike Srpske.

“Naš amandman 35. odnosi se u stavu dva na ovu normu koja je i na nivou BiH u Zakonu o Prvobranilaštvu ista, a ovo pitanje je u Federaciji BiH regulisano odlukom Vlade tog entiteta”, pojasnio je Hadžiomerović.

Hadžiomerović je izrazio zadovoljstvo da napokon na nivou BiH i u oba entiteta postoji norma koja se odnosi na istu nacionalnu proporcionalnu zastupljenost u Pravobranilaštvu.

Klub Bošnjaka podnio je ranije amandman na član 11 Zakona o Pravobranilaštvu Republike Srpske u smislu obezbjeđenja proporcionalne nacionalne zastupljenosti u Pravobranilaštvu Srpske.

Vijeće naroda Republike Srpske na nedavno održanoj sjednici nije usvojilo ovaj amandman Kluba Bošnjaka, zbog čega je danas uslijedilo usaglašavanje u Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske.

Klub Bošnjaka je 22. decembra pokrenuo proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o pravobranilaštvu Republike Srpske.

(Srna)

BESPLATNO Šansa za stažiranje u njemačkom parlamentu

Studenti iz BiH koji žele svoju biografiju da obogate učešćem na međunarodnim seminarima i studijskim programa imaju šansu da stažiraju pet mjeseci u njemačkom parlamentu potpuno besplatno. Bundestag, u saradnji sa tri berlinska univerziteta, dodjeljuje oko 120 stipendija za mlade apsolvente iz 28 država, među kojima su zemlje Balkana, a program je organizovan s ciljem

SAOBRAĆAJNA NEZGODA Auto udarilo dijete

Trinaestogodišnje dijete povrijeđeno je na raskrsnici ulica Vidovdanska i Vuka Karadžića u Banjaluci, gdje ga je udarilo auto, potvrđeno je “Nezavisnim”. Nezgoda se, kako nam je rečeno iz PU Banjaluka, dogodila oko 14.55 časova. “Dijete, koje je bilo na biciklu, udarila je škoda, za čijim volanom je bio Banjalučanin Š.V.”, kazali su nam iz policije.

ŠANSA ZA NEZAPOSLENE Počinje obuka za molere i armirače

Cube ICG i grupacija najvećih građevinskih firmi u Republici Srpskoj organizuju obuku za molere i armirače, a u skladu sa potrebama tržišta rada u Bosni i Hercegovini i Evropskoj uniji. Ovo će biti prilika za sve one koji traže posao u ovoj struci, a uz stručni nadzor profesora građevinske struke, sertifikovanih predavača kao i građevinskih