Usaglašen novi amandman na Zakon o pravobranilaštvu Srpske

narodna skupstina rs

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske usaglasila je novi amandman koji se odnosi na Zakon o Pravobranilaštvu Srpske.

Šef Kluba Srba u Vijeću naroda Pero Petrović rekao je novinarima nakon sjednice da na Zajedničkoj komisiji nije u suštini prihvaćen amandman Kluba Bošnjaka, već da je usaglašen novi amandman.

“Zadovoljan sam što su Bošnjaci prihvatili našu primjedbu sa sjednice Vijeća naroda Republike Srpske da je njihov prvobitni amandman podnesen na pogrešan član zakona”, dodao je Petrović.

On je rekao da je tekst amandmana na član 35. Zakona o Prvobranilaštvu Republike Srpske danas sačinjen i usaglašen na sjednici Zajedničke komisije.

“Za Klub Srba je važno da ovaj amandman ne podriva prava i vitalni interes srpskog naroda u Republici Srpskoj”, istakao je Petrović.

On je rekao da Klub Srba u Vijeću naroda Republike Srpske u suštini nije za usvajanje ovakvih amandmana, ali da su pristali na usaglašavanje da ne bi bili oni ti koji koče donošenje zakona u Srpskoj.

Delegat Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Mujo Hadžiomerović rekao je novinarima da je usaglašen prijedlog njihovog amandmana u vezi sa normom koja se odnosi na proporcijalnu nacionalnu zastupljenost u Prvobranilaštvu Republike Srpske.

“Naš amandman 35. odnosi se u stavu dva na ovu normu koja je i na nivou BiH u Zakonu o Prvobranilaštvu ista, a ovo pitanje je u Federaciji BiH regulisano odlukom Vlade tog entiteta”, pojasnio je Hadžiomerović.

Hadžiomerović je izrazio zadovoljstvo da napokon na nivou BiH i u oba entiteta postoji norma koja se odnosi na istu nacionalnu proporcionalnu zastupljenost u Pravobranilaštvu.

Klub Bošnjaka podnio je ranije amandman na član 11 Zakona o Pravobranilaštvu Republike Srpske u smislu obezbjeđenja proporcionalne nacionalne zastupljenosti u Pravobranilaštvu Srpske.

Vijeće naroda Republike Srpske na nedavno održanoj sjednici nije usvojilo ovaj amandman Kluba Bošnjaka, zbog čega je danas uslijedilo usaglašavanje u Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske.

Klub Bošnjaka je 22. decembra pokrenuo proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o pravobranilaštvu Republike Srpske.

(Srna)

Poginuo Šaban Šaulić

Pjevač narodne muzike Šaban Šaulić imao je tešku saobraćajnu nesreću u Njemačkoj nakon koje je i preminuo. Ovu informaciju za Hayat.ba potvrdio je njegov dugogodišnji prijatelj Sabit Dervišević Saša. Šaban je rođen 1951. godine u Šapcu. U toku bogate karijere od publike i od medija dobio je nadimak ‘kralj narodne muzike’. (Nezavisne)

Obustava saobraćaja u centru Banjaluke

Zbog obilježavanja Kineske nove godine, danas od 18.15 do 19 časova, biće obustavljen saobraćaj u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Aleje svetog Save do Bulevara cara Dušana. Za vrijeme trajanja obustave, saobraćaj će regulisati i preusmjeravati službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja, na linijama javnog prevoza

“JAČANJE MJESNIH ZAJEDNICA” Inicijativa za nastavak trotoara u Saračici

Na Saračici će biti izgrađen trotoar i na desnoj strani regionalnog puta Banjaluka – Bronzani Majdan, od Tvrdoške do Ravaničke ulice, u nastojanju, navode iz Gradske uprave, da se poveća bezbjednost pješaka na ovoj veoma frekventnoj saobraćajnici. Ovo je nastavak izgradnje trotoara u ovoj mjesnoj zajednici u okviru projekta Grada i UNPD-a „Jačanje uloge mjesnih

“BANJALUČKA KRITIČNA MASA” Novo druženje za ljubitelje bicikala

Grupa građana okupljenih u “Banjalučkoj kritičnoj masi” organizuje  vožnju  biciklima kroz grad  22. februara. Okupljanje je planirano na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti RS u 18.30, a strat vožnje u 19 sati. „Banjalučka kritična masa” (BKM) je mjesečni događaj koji okuplja ljubitelje i korisnike bicikla s ciljem uživanja u zajedničkoj vožnji. Pored mjesečnih vožnji, članovi

Plavi telefon od 2013. godine zazvonio više od 9.000 puta

Plavi telefon – usluga koju je Udruženje Nova Generacija pokrenulo 2013. da bude na usluzi djeci koja se suočavaju s nekim od oblika nasilja i žele anonimno da ga prijave, u ponedjeljak, 18. februara, obilježiće šest godina postojanja. Od pokretanja linije, Plavi telefon je zazvonio više od 9.000 puta, a više od 70 posto poziva

PRONAĐENA VEĆA KOLIČINA DROGE Racija u tri banjalučka lokala

U tri banjalučka lokala policija je proteklog vikenda izršila raciju pri čemu je uhapšeno sedmoro lica. Kako navode iz PU Banjaluka, racija je izvršena sa ciljem sprečavanja i zloupotrebe opojnih droga, a sve u saradnji headsa Upravom za organizovani kriminal. Prilikom pretresa lokala, oduzeta je veća količina marihuane, kokaina, spida kao i veća količina tableta

Servisne informacije za 17. februar

Servisne informacije za nedjelju, 17. februar 2019. godine: Policijska uprava Dogodilo se pet krivičnih djela, javni red i mir je narušen 10 puta. Dogodilo se osam saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledano je 58 odraslih pacijenta, 22 djece i obavljeno je 13 kućnih posjeta. Vatrogasna