Usaglašen novi amandman na Zakon o pravobranilaštvu Srpske

narodna skupstina rs

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske usaglasila je novi amandman koji se odnosi na Zakon o Pravobranilaštvu Srpske.

Šef Kluba Srba u Vijeću naroda Pero Petrović rekao je novinarima nakon sjednice da na Zajedničkoj komisiji nije u suštini prihvaćen amandman Kluba Bošnjaka, već da je usaglašen novi amandman.

“Zadovoljan sam što su Bošnjaci prihvatili našu primjedbu sa sjednice Vijeća naroda Republike Srpske da je njihov prvobitni amandman podnesen na pogrešan član zakona”, dodao je Petrović.

On je rekao da je tekst amandmana na član 35. Zakona o Prvobranilaštvu Republike Srpske danas sačinjen i usaglašen na sjednici Zajedničke komisije.

“Za Klub Srba je važno da ovaj amandman ne podriva prava i vitalni interes srpskog naroda u Republici Srpskoj”, istakao je Petrović.

On je rekao da Klub Srba u Vijeću naroda Republike Srpske u suštini nije za usvajanje ovakvih amandmana, ali da su pristali na usaglašavanje da ne bi bili oni ti koji koče donošenje zakona u Srpskoj.

Delegat Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Mujo Hadžiomerović rekao je novinarima da je usaglašen prijedlog njihovog amandmana u vezi sa normom koja se odnosi na proporcijalnu nacionalnu zastupljenost u Prvobranilaštvu Republike Srpske.

“Naš amandman 35. odnosi se u stavu dva na ovu normu koja je i na nivou BiH u Zakonu o Prvobranilaštvu ista, a ovo pitanje je u Federaciji BiH regulisano odlukom Vlade tog entiteta”, pojasnio je Hadžiomerović.

Hadžiomerović je izrazio zadovoljstvo da napokon na nivou BiH i u oba entiteta postoji norma koja se odnosi na istu nacionalnu proporcionalnu zastupljenost u Pravobranilaštvu.

Klub Bošnjaka podnio je ranije amandman na član 11 Zakona o Pravobranilaštvu Republike Srpske u smislu obezbjeđenja proporcionalne nacionalne zastupljenosti u Pravobranilaštvu Srpske.

Vijeće naroda Republike Srpske na nedavno održanoj sjednici nije usvojilo ovaj amandman Kluba Bošnjaka, zbog čega je danas uslijedilo usaglašavanje u Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske.

Klub Bošnjaka je 22. decembra pokrenuo proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o pravobranilaštvu Republike Srpske.

(Srna)

(FOTO) DOBRO RASPOLOŽENJE Maturanti Ekonomske škole otvorili sezonu matura

Večeras je park Petar Kočić u Banjaluci bio prepun dobro raspoloženih maturanata, njihovih raskošnih haljina i svečanih odijela. Uz zvuke uličnih trubača maturanti su se počeli zagrijavati za ispit zrelosti. Andrijana Vođević, maturantica smjera Ekonomski tehničar, rekla je kako joj je drago što je škola završena te da se nada da će proslava proteći dobro

U AVGUSTU Konkurs za upis djece jasličkog i vrtićkog uzrasta

Javni konkurs za prijem djece jasličkog i vrtićkog uzrasta u radnoj 2018/2019. godini ove godine trajaće od 1. do 15. avgusta. Ovo je potvrdila Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, te dodala da se još uvijek ne zna tačan broj koliko će djece biti primljeno u vrtiće Centra. “Ove godine konkurs će

BANJALUKA DOBILA NAGRADU Bronza za projekat daljinskog grijanja

Projekat daljinskog grijanja, koji je dijelom finansiran iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dobio je bronzanu medalju EBRD-a, kao jedan od najboljih projekata koje je ova međunarodna finansijska institucija finansirala tokom prošle godine. Rekao je ovo gradonačelnik Igor Radojičić na Svjetskom forumu o energetskoj efikasnosti, u organizaciji Ujedinjenih nacija, na kojem je

SLUČAJ “DRAGIČEVIĆ” Lukač, Vrećo i Lepir u petak pred Anketnim odborom

Pred Anketnim odborom o “slučaju Dragičević” u petak će se naći ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, okružni tužilaca Dalibor Vrećo i glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Želimir Lepir. U najavi Narodne skupštine RS se navodi da će Lukač pred Anketni odbor u 11, Vrećo u 13, a Lepir u 15 sati. Anketni odbor je formiran odlukom

UDES KOD BANJALUKE Troje povrijeđeno u sudaru četiri vozila

U saobraćajnoj nesreći koja se u popodnevnim časovima desila u banjalučkom prigradskom naselju Verići, na magistralnom putu Banjaluka – Prijedor, povrijeđene su tri osobe. Kako saznaju “Nezavisne”, u nesreći je učestvovalo četiri vozila, a broj povijeđenih bi mogao biti i veći. Iz Policijske uprave Banjaluka su potvrdili da su za sada tri osobe povrijeđene, te