Usaglašen novi amandman na Zakon o pravobranilaštvu Srpske

narodna skupstina rs

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske usaglasila je novi amandman koji se odnosi na Zakon o Pravobranilaštvu Srpske.

Šef Kluba Srba u Vijeću naroda Pero Petrović rekao je novinarima nakon sjednice da na Zajedničkoj komisiji nije u suštini prihvaćen amandman Kluba Bošnjaka, već da je usaglašen novi amandman.

“Zadovoljan sam što su Bošnjaci prihvatili našu primjedbu sa sjednice Vijeća naroda Republike Srpske da je njihov prvobitni amandman podnesen na pogrešan član zakona”, dodao je Petrović.

On je rekao da je tekst amandmana na član 35. Zakona o Prvobranilaštvu Republike Srpske danas sačinjen i usaglašen na sjednici Zajedničke komisije.

“Za Klub Srba je važno da ovaj amandman ne podriva prava i vitalni interes srpskog naroda u Republici Srpskoj”, istakao je Petrović.

On je rekao da Klub Srba u Vijeću naroda Republike Srpske u suštini nije za usvajanje ovakvih amandmana, ali da su pristali na usaglašavanje da ne bi bili oni ti koji koče donošenje zakona u Srpskoj.

Delegat Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Mujo Hadžiomerović rekao je novinarima da je usaglašen prijedlog njihovog amandmana u vezi sa normom koja se odnosi na proporcijalnu nacionalnu zastupljenost u Prvobranilaštvu Republike Srpske.

“Naš amandman 35. odnosi se u stavu dva na ovu normu koja je i na nivou BiH u Zakonu o Prvobranilaštvu ista, a ovo pitanje je u Federaciji BiH regulisano odlukom Vlade tog entiteta”, pojasnio je Hadžiomerović.

Hadžiomerović je izrazio zadovoljstvo da napokon na nivou BiH i u oba entiteta postoji norma koja se odnosi na istu nacionalnu proporcionalnu zastupljenost u Pravobranilaštvu.

Klub Bošnjaka podnio je ranije amandman na član 11 Zakona o Pravobranilaštvu Republike Srpske u smislu obezbjeđenja proporcionalne nacionalne zastupljenosti u Pravobranilaštvu Srpske.

Vijeće naroda Republike Srpske na nedavno održanoj sjednici nije usvojilo ovaj amandman Kluba Bošnjaka, zbog čega je danas uslijedilo usaglašavanje u Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske.

Klub Bošnjaka je 22. decembra pokrenuo proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o pravobranilaštvu Republike Srpske.

(Srna)

Srpska dijaspora na forumu u Banjaluci

Stotinu uglednih predstavnika Srba iz više od 26 zemalja svijeta okupilo se na prvom forumu dijaspore u Banjaluci. Svi sa istim ciljem- bolja saradnja sa Srpskom i Srbijom.

Peti dan potrage za nestalom Dušicom Božić

Policijski službenici, vatrogasci, ronilački tim Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srpske, rodbina, prijatelji i mještani Laktaša peti dan aktivno tragaju za nestalom tridesetogodišnjom Dušicom Božić iz Laktaša.

Čistka u Udruženju društava za osiguranje zbog nelegalnih popusta

Skupština Udruženja društava za osiguranje pri Privrednoj komori Republike Srpske isključila je iz svog članstva “Osiguranje Garant” iz Brčkog zbog kršenja smjernica koje je donijela Agencija za osiguranje RS, a kojim se zabranjuju bilo kakvi nelegalni popusti pri registraciji automobila.

Praznik za ljubitelje šarplaninaca

Izložba šarplaninaca, koja će okupiti više od 100 pasa ove rase, trebalo bi da bude održana u nedjelju na terenu Vodenog parka “Akvana” sa početkom u deset časova.

Radnici Toplane ne žele ni da čuju za otpremnine

Sindikalna organizacija “Toplane” najavila je u petak radikalne mjere u slučaju da neko do radnika ovog preduzeća dobije otkaz, dok gradonačelnik Igor Radojičić poručuje da je neminovno smanjenje broja zaposlenih jer se radi o propaloj firmi sa dugom od oko 90 miliona KM.

Cvijanović: Dijaspora važan resurs Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da je dijaspora važan resurs Republike Srpske, jer su to ljudi koji mogu da doprinesu, ne samo sadašnjim, nego i budućim procesima u Republici Srpskoj.