Politika 18.01.2018.

Usaglašen novi amandman na Zakon o pravobranilaštvu Srpske

ČITANJE: 2 minute

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske usaglasila je novi amandman koji se odnosi na Zakon o Pravobranilaštvu Srpske.

Šef Kluba Srba u Vijeću naroda Pero Petrović rekao je novinarima nakon sjednice da na Zajedničkoj komisiji nije u suštini prihvaćen amandman Kluba Bošnjaka, već da je usaglašen novi amandman.

“Zadovoljan sam što su Bošnjaci prihvatili našu primjedbu sa sjednice Vijeća naroda Republike Srpske da je njihov prvobitni amandman podnesen na pogrešan član zakona”, dodao je Petrović.

On je rekao da je tekst amandmana na član 35. Zakona o Prvobranilaštvu Republike Srpske danas sačinjen i usaglašen na sjednici Zajedničke komisije.

“Za Klub Srba je važno da ovaj amandman ne podriva prava i vitalni interes srpskog naroda u Republici Srpskoj”, istakao je Petrović.

On je rekao da Klub Srba u Vijeću naroda Republike Srpske u suštini nije za usvajanje ovakvih amandmana, ali da su pristali na usaglašavanje da ne bi bili oni ti koji koče donošenje zakona u Srpskoj.

Delegat Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Mujo Hadžiomerović rekao je novinarima da je usaglašen prijedlog njihovog amandmana u vezi sa normom koja se odnosi na proporcijalnu nacionalnu zastupljenost u Prvobranilaštvu Republike Srpske.

“Naš amandman 35. odnosi se u stavu dva na ovu normu koja je i na nivou BiH u Zakonu o Prvobranilaštvu ista, a ovo pitanje je u Federaciji BiH regulisano odlukom Vlade tog entiteta”, pojasnio je Hadžiomerović.

Hadžiomerović je izrazio zadovoljstvo da napokon na nivou BiH i u oba entiteta postoji norma koja se odnosi na istu nacionalnu proporcionalnu zastupljenost u Pravobranilaštvu.

Klub Bošnjaka podnio je ranije amandman na član 11 Zakona o Pravobranilaštvu Republike Srpske u smislu obezbjeđenja proporcionalne nacionalne zastupljenosti u Pravobranilaštvu Srpske.

Vijeće naroda Republike Srpske na nedavno održanoj sjednici nije usvojilo ovaj amandman Kluba Bošnjaka, zbog čega je danas uslijedilo usaglašavanje u Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske.

Klub Bošnjaka je 22. decembra pokrenuo proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o pravobranilaštvu Republike Srpske.

(Srna)