Vijesti 18.10.2021.

USAID donirao novih 750.000 dolara za borbu sa korona virusom u BiH

ČITANJE: 1 minuta

Sjedinjene Američke Države su putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) donirale dodatnih 750.000 dolara pomoći u borbi protiv pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini, odnosno boljeg odgovora na pandemiju, uključujući praćenje, komunikaciju s javnosti i dijagnostiku.

Ova pomoć USAID-a putem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH realizirana je na današnjem potpisivanju ugovora kojem su prisustvovali američki veleposlanik Eric Nelson, direktorica misije USAID-a, Courtney Chubb i specijalni predstavnik WHO-a u Bosni i Hercegovini, dr. Erwin Cooreman, prenosi bljesak.info.

“Ova pomoć doprinjet će da WHO osnaži borbu Bosne i Hercegovine protiv COVID-19 rješavanjem upravo kritičnih odgovora na pandemiju”, naglasio je veleposlanik Nelson i dodao: “Bolji podaci, jasnija komunikacija o rizicima, angažman zajednice, te poboljšani laboratoriji i dijagnostika vitalni su za borbu zemlje protiv virusa.”

“Zahvalni smo USAID-u na ovoj važnoj donaciji koja će pomoći WHO-u da Bosni i Hercegovini pruži najbolje alate i pomoć u odgovoru na pandemiju COVID-19. Naš glavni fokus bio je i još uvijek je spašavanje života i okončanje akutne faze ove pandemije”, rekao je dr. Cooreman.

S ovim financiranjem, USAID je od početka pandemije donirao 11,2 milijuna dolara pomoći za borbu BiH protiv od COVID-19, koristeći izravna i preusmjerena sredstva. Tijekom proteklih 60 godina, USAID je spasio milijune života od bolesti poput ebole, HIV/AIDS-a, tuberkuloze, malarije, a sada i COVID-19.

Bolesti ne poznaju granice. SAD su predane partnerstvu s BiH u okončanju pandemije COVID-19, ublažavanju njenih razornih društvenih i ekonomskih utjecaja i izgradnji svijeta koji je još bolje pripremljen za buduće epidemije.

(SB)

Oznake: USAID