Politika 26.05.2021.

USAID, Ministarstvo sigurnosti BiH i CPRC potpisali ugovor o istraživanju sudskih slučajeva trgovine ljudima

ČITANJE: 2 minute

USAID-ov Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE, Ministarstvo sigurnosti BiH i Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC) danas su potpisali ugovor o istraživanju sudske prakse procesuiranja trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini, vrijedan 80.000 KM.

Izvještaj o trgovini ljudima 2020 stavlja BiH na nivou 2 Nadzorne liste treću godinu zaredom, jer ne ispunjava minimalne međunarodne standarde, ali značajno nastoji poboljšati situaciju, iako ima sve veći broj žrtava. Vlasti u BiH su u toku 2020. g. identificirale 70 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, u odnosu na 61 prethodne godine. Istrage i krivična gonjenja nisu bila usmjerena na žrtve, a vlasti su izricale presude žrtvama i nisu dodjeljivale godišnja sredstva nevladinim organizacijama za zaštitu žrtava.

USAID će s 80.000 KM podržati CPRC u provođenju istraživanja o 250 ranijih sudskih predmeta iz oblasti trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini, u partnerstvu s Ministarstvom sigurnosti BiH. Istraživanje će poslužiti za izradu odgovarajućih smjernica za ujednačeno vođenje sudskih procesa u oblasti trgovine ljudima u budućnosti u BiH. Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) će izraditi Uputstvo za sudije i tužioce kako bi se unaprijedilo i uskladilo postupanje u slučajevima trgovine ljudima, piše Klix.ba.

“Prije svega hvala USAID-u za ukupnu podršku u borbi protiv trgovine ljudima, a posebno za podršku u provođenju ovog istraživanja. Istraživanje stanja, trendova i praksi u borbi protiv trgovine ljudima veoma su važna kako bi se među donosiocima odluka i prilikom definisanja politika u Bosni i Hercegovini po ovom pitanju mogla razvijati svijest i kapaciteti za donošenje ispravnih odluka, ali i da bi se mogle usmjeravati buduće aktivnosti. Izražavam svoju zahvalnost i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću na podršci i uključenosti u sve aktivnosti po ovom pitanju”, izjavio je Samir Rizvo, državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima i potpisnik ugovora u ime Ministarstva sigurnosti BiH.

Potpisivanje je upriličeno u Staklenoj sali u Zgradi prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine, a u ime USAID/INSPIRE programa ugovor je potpisao Jasmin Bešić koji je tom prilikom izjavio da USAID snažno podržava borbu protiv trgovine ljudima u BiH i da je samo kroz ovaj program u ovoj godini izdvojeno dodatnih 750.000 KM, a da će u narednih pet godina USAID/INSPIRE izdvojiti oko 2 miliona dolara kako bi se doprinijelo smanjenju trgovine ljudima u BiH.

Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC) provodit će naučno istraživanje u cilju povećanja obima znanja o fenomenu trgovine ljudima.

“Dugujemo veliku zahvalnost USAID-u, Ministarstvu sigurnosti BiH i VSTV-u kao partnerima u implementaciji ovog projekta i jer su prepoznali važnost naučnih istraživanja kako bismo svi zajedno doprinijeli povećanju efikasnosti rada nadležnih institucija, smanjenju trgovine ljudima i izgradnji kvalitetnije zaštite žrtava ovih krivičnih djela”, izjavio je prof. Elmedin Muratbegović, direktor CPRC-a.

(A.M.)