Vijesti 07.04.2022.

USAID završava program osnaživanja nezavisnih medija i pokreće dva nova projekta podrške medijima

ČITANJE: 2 minute

Završna konferencija Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koja je proteklih pet godina radila na jačanju nezavisnih medija u Bosni i Hercegovni pružajući obuku, finansijsku i pravnu podršku, održana je danas u Sarajevu.

Više od 100 medijskih kuća iz cijele zemlje okupli su se na konferenciji kako bi razgovarali o današnjim izazovima u slobodi medija i saznali više informacija o dva nova USAID-ova medijska projekta u BiH i na Balkanu.

Za provođenje IMEP-a – petogodišnjeg projekta vrijednog pet milona dolara – bila je zadužena domaća nevladina organizacija Centar za promociju civilnog društva. Kroz aktivnost IPEM-a medijima je dodijeljeno više od 170 grantova, podržano gotovo 100 građana novinara i ojačana veza između odabranih medijskih kuća i nevladinih organizacija. Uz finansijsku podršku IMEP-a nastalo je preko 3.500 medijskih objava, od čega se više od polovine odnosilo na političke teme i korupciju. Program je osigurao pravnu pomoć u više od 30 predmeta protiv medija.

“Nezavisni mediji su stub slobodne i otvorene demokratije. SAD snažno brane i podržavaju slobodu medija i govora. IMEP je u svom petogodišnjem radu ostvario veliki uspjeh, stoga se nadamo da će naši novi programi podrške medijima biti nastavak te uspješne priče”, rekla je Courtney Chubb, direktorica misije USAID/BiH.

Uprkos podršci SAD-a i drugih država, medijski prostor u BiH i dalje je pun izazova. U izvještaju Reportera bez granica o slobodi medija za 2021. godinu, BiH zauzima 58. mjesto od 180 država. Ističe se da ozračje podjela, verbalni napadi i nacionalistička retorika stvaraju “neprijateljsko okruženje” za slobodu medija.

U međuvremenu je Freedom House, koja prati globalne trendove demokratije, označila BiH u svojoj analizi za 2021. godinu kao “djelimično slobodnu”. Takav status dijelimično je zasnovan na trajnoj ugroženosti slobode medija u BiH – od problema izostanka transparentnosti o vlasnicima medijskih kuća, preko napada na novinare, potom ograničavanja slobode govora na društvenim mrežama vezanih za pandemiju, pa do problema s tri javna emitera u BiH.

Završetak IMEP-a podudara se s pokretanjem novog USAID-ovog projekta za jačanje medija u BiH. Radi se o petogodišnjem projektu vrijednosti 10 miliona dolara koji će provoditi FHI 360 u saradnji s Internews i Udruženjem BH novinari kako bi grupi medija u BiH ponudili neophodne alate, obuku i pristup malim grantovima u svrhu poboljšanja informacijskog prostora u BiH. USAID pokreće i novi regionalni Projekt pomoći medijima na Balkanu, koji će raditi na poboljšanju konkurentnosti medijskih radnika u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Srbiji na lokalnom i regionalnom tržištu te ojačati održivost nezavisnih medija u cijeloj regiji.

(A.M.)