Usklađivanja sa novim pravilima: Vrtići i igraonice radiće pod strožim pravilima

Kako treba da izgledaju vrtić i igraonice, njihova unutrašnjost i dvorište, raspored prostorija – sve je do detalja definisano Pravilnikom o standardima i normativima za predškolsku oblast.

Pravilnik propisuje optimalan broj djece u vrtiću – 75 do 100, odnosno četiri vaspitne grupe.  Usklađivanja sa novim pravilima, biće neminovna.

“Obavezna prostorije kada govorimo o unutrašnjem prostoru su radne prostorije za djecu, prosotrije za zajedničke aktivnosti, garderoba, komunikacioni blokovi, sanitarni prostor za odrasle i za djecu i prostor za serviranje hrane. Znači, svaka predškolska ustanova mora da ima takve prostorije”, rekla je Nataša Cvijanović, načelnik Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

U banjalučkom Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, kažu da im je cilj da što više djece boravi u vrtićima. Sada je na listi čekanja oko dvije hiljade mališana.

“Mislim da je pametnije u ovom momentu pozabaviti se onim preostalim brojem do 90 odsto obuhvata djece, između 35 i 90 odsto, da bismo poširili kapacitete. Da idemo i u pravuc proširenja kapaciteta  i u seoskim područjiima, gdje su djeca na neki način diskriminsana po pitanju predškolskog vaspitanja i obrazovanja, gdje bismo mogli da razmišljamo o opremanuju učionica u školama”, istakla je Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Vrtić “Naša radost” u Trebinju je prostorije, broj zaposlenih i druge detalje uskladio sa pravilnikom. Dobili su saglasnost roditelja za objavljivanje fotografija, video snimaka djece na društvenim mrežama, ali i uveli neke mjere koje pravilnik nije tražio.

“Šta smo mi još tražili izjave roditelja ko smije dovoditi i preuzimati djecu iz vrtića. Znači tačno da potpišu ko smije dovesti dijete i tačno da napišu ko smije preuzeti, dovesti dijete iz vrtića. To iz razloga, zbog disfunkcionalnih porodica, djece razvedenih roditelja da bi spriječili neprijatne sitaucije. To smo tražili”, naglasila je Janja Ćopin, direktor vrtića “Naša radost” Trebinje.

Video nadzor palniraju da ugrade sljedeće godine, a tada neće moći da snimaju djecu u radnim prostorijama, onima koje se koriste kao sanitarne prostorije, toalet i za djecu, ali i za odrasle. Dio pravilnika reguliše rad igraonica. Mogu se registrovati za potrebe igre i druženja djece u poslovnom ili stambenom prostoru.

“U okviru samostalnih prostora, takve igraonice moraju imati zaposelna lica, i ta zapsolena lica vode računa o djeci dok su djeca u igraonicama. Dok u tržnim centrima te igraonice nisu u obavezi da angažuju lica, brigu o djeci u tom slučaju vode isključivo roditelji”, rekla je Nataša Cvijanović, načelnik Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Sva pravila i mjere, u cilju su dječije dobrobiti poručuju iz Ministarstva prosvjete i kulture. Red i pravila se moraju znati, kada se radi sa najmlađima.

(atv)

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba

“BIO JE SMAK SVETA”: Matija Bećković govorio poeziju u NUB RS

U Banjaluci je održano veče akademika Matije Bećkovića o temi “Bio je smak sveta”, što je i naziv njegove knjige novih i izabranih pjesama. Bećković je uoči ove večeri citirao za Srnu dio naslovne pjesme: “Bio je smak sveta, a mi smo od smaka mislili da je provala oblaka, od sudnjeg dana da je nepogoda,

Dodik i Cvijanovićeva se sastali sa Medvedevim

U Beogradu je večeras održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim. “Naša saradnja sa Ruskom Federacijom je odlična. Naravno da Republika Srpska ima mnogo bolje odnose sa Rusijom nego ostali dio BiH. U Banjaluci gradimo rusko- srpski centar, koji je dokaz velikog