Vijesti 14.03.2016.

Uskoro bibliografija radova o stradanjima Srba u 20. vijeku

ČITANJE: 1 minuta
sanu
Pri kraju je izrada bibliografije objavljenih radova o srpskim stradanjima u Prvom i Drugom svjetskom ratu i ratovima devedesetih godina prošlog vijeka, saopšteno je iz beogradskog Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku.

Riječ je o prvoj bibliografiji te vrste na našim prostorima, u kojoj su dati uobičajeni podaci o objavljenim radovima, u kojima je tema stradanje lica srpske nacionalnosti na prostorima bivše Jugoslavije od 1914. do 1995. godine.

Autor ovog djela značajnog za srpsku kulturu i nauku je Jovo Bajić, uz pomoć i podršku Arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/.

Bibliografija sadrži bitne podatke za više od 3.000 radova o stradanjima mještana srpske naconalnosti u Srbiji i bivšim jugoslovenskim republikama tokom dva svjetska rata i u sukobima 1991-1995, kao i u međuratnim razdobljima.

U saopštenju je navedeno da je bibliografija osnova za sva buduća istraživanja ove problematike i da je tokom 2015. godine ovo bio jedan od najznačajnih poslova Društva za podizanje memorijalnog centra srpskim žrtvama genocida u 20. vijeku.

“Izradi bibliografije u Društvu za podizanje memorijalnog centra srpskim žrtvama genocida dat je prioritetan značaj u svim aktivnostima tokom 2015. godine, a finansijska sredstva su obezbijedili suosnivači Društva Nićifor Aničić i M. Milićević”, navedeno je u saopštenju.

(Agencije)