Uskoro će svaki radnik morati da nosi identifikacionu karticu u džepu

Pravilnik o izgledu elektronskih identifikacionih kartica za radnike od 1. februara bi trebalo da počne s primjenom, potvrdili su juče za “Nezavisne” iz Ministarstva finansija RS.

Nakon stupanja na snagu ovog pravilnika treba za svakog radnika da se izrade elektronske kartice, što takođe zahtijeva određeno vrijeme, pa nije tačno poznat datum kada će početi njihova primjena u praksi.

Podsjećamo, izmjenama i dopunama Zakona o poreskom postupku RS propisano je da svaki radnik treba da ima elektronsku identifikacionu karticu koja predstavlja javnu ispravu i služi za njegovu identifikaciju na radnom mjestu.

“Uvođenje elektronske identifikacione kartice je jedna od mjera u funkciji suzbijanja sive ekonomije. Svaki radnik dužan je da elektronsku identifikacionu karticu ima u toku radnog vremena, te da omogući ovlašćenim licima u postupku inspekcijskog nadzora uvid u karticu. U slučaju da je radnik ne posjeduje, stvara se zakonska pretpostavka da se radi o radu na crno, čime su ispunjeni uslovi za preduzimanje zakonskih mjera”, navode iz Ministarstva.

Zakonske mjere koje spominju su izdavanje prekršajnog naloga i izricanje mjere zabrane obavljanja djelatnosti.

Prema procjenama, trošak prvog izdavanja elektronskih identifikacionih kartica za 257.000 radnika u RS iznosio bi oko 1.500.000 KM.

“Podsjećamo da je zakonom predviđen izuzetak od pravila da svaki radnik mora imati karticu, a taj izuzetak se odnosi na rad na određeno vrijeme ili probni rad u trajanju kraćem od 15 dana”, objašnjavaju u Ministarstvu.

Dodaju da je ovakvo rješenje predloženo radi olakšanja prijavljivanja za one radnike koji rade veoma kratak period, na primjer sezonski rad na branju voća, rad na javnim priredbama, rad na svadbenim i sličnim proslavama, kao i probni rad koji traje kraće od 15 dana.

“Ovo, naravno, ne znači da ovi radnici neće biti predmet posebne kontrole jer se i oni prijavljuju u jedinstvenom sistemu, međutim neće biti dužni da posjeduju elektronsku identifikacionu karticu”, govore u Ministarstvu.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca RS, kazao je da poslodavci traže borbu protiv rada na crno, ali da od ovih kartica niko neće imati koristi.

“Totalno je nekorisno i mi smo bili protiv, ali nismo htjeli da ometamo. Mi tražimo borbu protiv korupcije, ali ne na tako bezvezan način.  Svaki radnik ima ličnu kartu i matični broj, svaki je uveden u poresku upravu i samo je trebalo to uvezati u sistem. Inspektor je mogao telefonom sve provjeriti”, kaže Škrebić.

Prema njegovim riječima, problem će biti posebno kod radnika u proizvodnji koji vrlo lako mogu izgubiti ili slomiti karticu tokom rada.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, kazao je da je čitava suština upravo u tome da se u momentu kontrole pokaže kartica, čime radnik pokazuje legitimitet.

“Najavili smo da ćemo ići u pravcu tih rješenja koja će uvesti red u nelegalno tržište, a s druge strane omogućiti organima RS da imaju uvid u osiguranje radnika”, navodi Savanović.

(Nezavisne)

86. DAN “Pravda za Davida” i večeras na Trgu Krajine

Večeras je, po 86. put, na Trgu Krajine održano okupljanje “Pravda za Davida”. ”Dragi moj sine, mi smo 20. tačka kod nadležnih institucija. Saučesništvo je teži zločin od ubistva i za to je kazna do 45 godina. Dragi moj Đakac, sine moj, rekao sam na grobu, ko god se plaši, može otići”, rekao je Davor

KONTIKI PROBUDIO AERODROM Poletio prvi avion iz Banjaluke u Tursku

Sa Aerodroma Banjaluka danas je poletio prvi avion u Tursku, a ukrcani putnici će po prvi put, bez presjednja, za samo dva sata biti u Antaliji. Banjalučani koji danas lete u Tursku na more, iskoristili su prvi od devet čarter letova agencije „KonTiki Travel“, koja je ovog ljeta oživjela banjalučki aerodrom. -Let iz Banjaluke je

FUDBALSKI SAVEZ BIH Slučaj Borac ide pred UEFA

Odluku o učešću Fudbalskog kluba Borac naredne sezone u BH. Telekom Premijer ligi Bosne i Hercegovine donijeće Evropske fudbalske asocijacija (UEFA), odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH. Na ovakav potez u bh. kući fudbala odlučili su se nakon što su iz banjalučkog kluba zatražili zaštitu zakonitosti od Izvršnog odbora,

KOD GRADSKOG MOSTA GRADE HOTEL Nakon Nove Varoši stiže još primjedbi na regulacioni plan

Regulacionim planom za interpolaciju objekata društvenog sadržaja u Obilićevu se namjerava srušiti baraka koju godinama koristi omladinski centar„Zdravo da ste“, a umjesto nje graditi hotel. Ovaj regulacioni plan koji predviđa izmjene na sedam lokacija u gradu izazvao je pravo negodovanje u Banjaluci, a nakon pobune mještana Nove Varoši, primjedba je stigla i od organizacije „Zdravo