Uskoro će svaki radnik morati da nosi identifikacionu karticu u džepu

Pravilnik o izgledu elektronskih identifikacionih kartica za radnike od 1. februara bi trebalo da počne s primjenom, potvrdili su juče za “Nezavisne” iz Ministarstva finansija RS.

Nakon stupanja na snagu ovog pravilnika treba za svakog radnika da se izrade elektronske kartice, što takođe zahtijeva određeno vrijeme, pa nije tačno poznat datum kada će početi njihova primjena u praksi.

Podsjećamo, izmjenama i dopunama Zakona o poreskom postupku RS propisano je da svaki radnik treba da ima elektronsku identifikacionu karticu koja predstavlja javnu ispravu i služi za njegovu identifikaciju na radnom mjestu.

“Uvođenje elektronske identifikacione kartice je jedna od mjera u funkciji suzbijanja sive ekonomije. Svaki radnik dužan je da elektronsku identifikacionu karticu ima u toku radnog vremena, te da omogući ovlašćenim licima u postupku inspekcijskog nadzora uvid u karticu. U slučaju da je radnik ne posjeduje, stvara se zakonska pretpostavka da se radi o radu na crno, čime su ispunjeni uslovi za preduzimanje zakonskih mjera”, navode iz Ministarstva.

Zakonske mjere koje spominju su izdavanje prekršajnog naloga i izricanje mjere zabrane obavljanja djelatnosti.

Prema procjenama, trošak prvog izdavanja elektronskih identifikacionih kartica za 257.000 radnika u RS iznosio bi oko 1.500.000 KM.

“Podsjećamo da je zakonom predviđen izuzetak od pravila da svaki radnik mora imati karticu, a taj izuzetak se odnosi na rad na određeno vrijeme ili probni rad u trajanju kraćem od 15 dana”, objašnjavaju u Ministarstvu.

Dodaju da je ovakvo rješenje predloženo radi olakšanja prijavljivanja za one radnike koji rade veoma kratak period, na primjer sezonski rad na branju voća, rad na javnim priredbama, rad na svadbenim i sličnim proslavama, kao i probni rad koji traje kraće od 15 dana.

“Ovo, naravno, ne znači da ovi radnici neće biti predmet posebne kontrole jer se i oni prijavljuju u jedinstvenom sistemu, međutim neće biti dužni da posjeduju elektronsku identifikacionu karticu”, govore u Ministarstvu.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca RS, kazao je da poslodavci traže borbu protiv rada na crno, ali da od ovih kartica niko neće imati koristi.

“Totalno je nekorisno i mi smo bili protiv, ali nismo htjeli da ometamo. Mi tražimo borbu protiv korupcije, ali ne na tako bezvezan način.  Svaki radnik ima ličnu kartu i matični broj, svaki je uveden u poresku upravu i samo je trebalo to uvezati u sistem. Inspektor je mogao telefonom sve provjeriti”, kaže Škrebić.

Prema njegovim riječima, problem će biti posebno kod radnika u proizvodnji koji vrlo lako mogu izgubiti ili slomiti karticu tokom rada.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, kazao je da je čitava suština upravo u tome da se u momentu kontrole pokaže kartica, čime radnik pokazuje legitimitet.

“Najavili smo da ćemo ići u pravcu tih rješenja koja će uvesti red u nelegalno tržište, a s druge strane omogućiti organima RS da imaju uvid u osiguranje radnika”, navodi Savanović.

(Nezavisne)

VIDEO ZAPIS O RADU Grad Banjaluka od sada i na Jutjubu

Grad Banjaluka pokrenuo je i zvanični jutjub kanal (YouTube), putem kojeg se mogu pratiti video zapisi o radu administracije i realizaciji značajnih projekata za grad. Tako se Grad Banjaluka pokretanjem sopstvenog kanala pridružio brojnoj Jutjub porodici, a sve u cilju da sugrađanima približi rad, i ujedno putem ovog savremenog popularnog kanala komunikacije upoznaju o planovima

SUĐENJE BIVŠIM INSPEKTORIMA Optuženi se žalili, advokatu pozlilo

Ognjen Stijak (34), bivši policijski inspektor iz Kostajnice, optužen za šverc narkoticima, žalio se danas na ponovljenom suđenju u sudnici Okružnog suda u Banjaluci da mu je oduzeta sloboda, a nešto kasnije je pozlilo njegovom advokatu Marinku Brkiću. Uz Stijaka, sudi se i njegovom nekadašnjem kolegi Srđanu Raduloviću (34) iz Banjaluke, a koji se takođe

“Sector security” prvi u BiH dobio industrijsku dozvolu za sigurnost

Kompanija “Sector security” prva je kompanija u BiH koja je u branši bezbjednosti dobila industrijsku dozvolu za sigurnost od strane Ministarstva bezbjednosti BiH. Dozvolu je predsjedniku Uprave kompanije “Sector security” Slaviši Kruniću danas uručio pomoćnik ministra bezbjednosti BiH Mate Miletić. Pored dozvole koju je dobila kompanija, uručeno je i 17 personalnih certifikata rukovodiocima u „Sector

BIOGRAFIJE NOVIH MINISTARA: SNSD – 8, SP – 3, DNS – 2, DEMOS, US i NDP po jedan resor

Mandatar za sastav nove Vlade RS, Radovan Višković, danas je, na sjednici Narodne skupštine, predložio narodnim poslanicima imena 16  ministara. Oni dolaze iz šest različitih političkih partija, a među njima se nalazi šest žena. – Niko u kabinetu neće biti zaštićen od nerada. Oni koji se ne budu uklapali u koncept rada nove vlade neće

SEZONA BOLJA OD PRETHODNIH Većina Banjalučana zadovoljna grijanjem

Grijna sezona u Banjaluci je u punom jeku, a prema dosadašnjim iskustvima većine korisnika biće bolja i kvalitetnija od prethodnih. “Ja sam grijanjem prezadovoljna iako sam po prirodi zimogrožljiva. Zaista nemam nikakve primjedbe, kako ove, tako ni nekoliko sezona unazad”, kazala nam je Jelena Lakić iz Ulice Petra Rađenovića u Novoj varoši. Njeno mišljenje dijeli

ZBOG POVREDA ZADOBIJENIH PADOVIMA Pomoć u Hitnoj službi zatražio 31 pacijent

Snijeg koji je Banjaluku prekrio u petak pješacima je prouzrokovao velike probleme. Za samo tri dana pomoć u banjalučkoj Hitnoj službi zatražio je 31 pacijent. Kako su potvrdili iz ove ustanove, od petka pa do jutros pomoć zbog povreda koje su zadobili padovima tražila je 31 osoba. „Većina njih je upućena u UKC na dodatne