Biznis 24.02.2021.

Uskoro dokapitalizacija Nove banke vrijedna 20 miliona KM

ČITANJE: 1 minuta

Nova banka Banjaluka predložila je Skupštini akcionara da donese odluku o dokapitalizaciji vrijednoj 20 miliona maraka u cilju povećanje osnovnog kapitala i stope regulatornog kapitala, piše portal Capital.

Skupština akcionara Nove banke zakazana je za 8. mart 2021. godine kada bi trebalo da se izjasni o predloženoj odluci.

“Cilj prikupljanja novčanih sredstava emisijom akcija je povećanje osnovnog kapitala i stope regulatornog kapitala u skladu sa strateškim planom banke”, rekao je za portal Capital Siniša Adžić, predsjednik Uprave Nove banke.

Predviđeno je da banka emituje 20 miliona običnih redovnih akcija nominalne vrijednosti jednu marku po akciji.

Postojeći akcionari – vlasnici redovnih akcija, koji su registrovani u Centralnom registru hartija od vrijednosti na predloženi dan presjeka, 1. april 2021. godine, imaju pravo preče kupovine akcija, srazmjerno njihovom procentualnom učešću u akcijskom kapitalu Banke.

U slučaju preče kupovine cijena po akciji će biti 0,50 KM, a za ostatak emisije će se formirati na osnovu ponude i potražnje.

Emitovane akcije Banka će uključiti u obračun (redovnog) osnovog kapitala, u skladu sa članom 22. Odluke o izračunavanju kapitala banaka.

Nova banka krajem prošle godine je dokapitalizovana putem javne ponude akcija na Banjalučkoj berzi sa 30 miliona maraka.

(E.M)