Vijesti 19.08.2015.

Gavranović: Građani ne smiju da trpe smrad sa deponije

ČITANJE: 2 minute

deponija

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović i direktor Javnog preduzeća “Regionalna deponija-DEPOT” u Ramićima Novo Grujić,  dogovorili su da naredne sedmice bude formiran operativni tim koji će raditi na daljem razvoju ove deponije.

Prilikom današnje posjete delegacije grada  deponiji u Ramićima dogovoreno je da će operativni tim činiti predstavnici DEPOT-a, grada i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Gavranović je rekao  da je veoma važno da se u postavci budućeg koncepta razvoja otpad mora posmatrati kao sirovina.

– Imamo interes da razvijamo deponiju jer je to javni interes, interes svih građana Banjaluke. Očekujemo da se u ovaj proces uključi i resorno Ministarstvo kako bi se prevazišle i neke nepotrebne političke nesuglasice koje se javljaju kod pojedinih suvlasnika preduzeća DEPOT, jer u pitanju regionalni projekat- naglasio je Gavranović.

Na današnjem sastanku zaključeno je da se, bez obzira na izvođenje radova na deponiji, moraju stvoriti uslovi da emisija štetnih gasova u atmosferu bude svedena na minimum.

– Ne smije se dozvoliti da građani trpe zbog toga što se ovde izvode radovi i da se žale na smrad koji se širi u okolnim naseljima. Uz svo razumijevanje, DEPOT mora obezbijediti takve uslove da se to ne dešava- istakao je Gavranović.

Grujić je istakao da je najveći problem u funkcionisanju preduzeća dug komunalnih preduzeća koja dovoze smeće na deponiju, što otežava njihovo poslovanje.

Tehnički direktor preduzeća Valentina Balaban naglasila je da su u toku radovi na sanaciji deponije i izgradnji sistema za degasifikaciju, kao i nastavak izgradnje sanitarne ćelije za odlaganje otpada.

Vrijednost ovog projekta je oko četiri miliona maraka, a finansiran je iz IPA fondova.

– Završetkom ovog projekta stvorili bi se uslovi za odlaganje otpada u narednih nekoliko godina- naglasila je ona.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović i načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković obišli su prilikom posjete deponiji i azil za pse koji se nalazi u sklopu nje.

Dogovoreno je da bi za narednu godinu trebalo da budu planirana sredstva kako bi se počelo sa izgradnjom novog azila u naselju Motike.