Vijesti 02.10.2018.

UKLONJENA I POSLJEDNJA KUĆA NA PLANIRANOJ TRASI Uskoro gradnja nove dionice Istočnog tranzita

ČITANJE: 2 minute

Građevinci su danas u Obilićevu uklonili i posljednju kuću na planiranoj trasi nove dionice Istočnog tranzita, u nastojanju da se što prije stvore pretpostavke za ulazak putara u gradnju ovog pravca, koji je od izuzetne važnosti za saobraćajni protok u ovom dijelu grada, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Ovim su stvoreni uslovi da Putevi RS, koji će finansirati izgradnju nove dionice, uvedu izvođača u posao i da krenu radovi na izgradnji ove dionice. U međuvremenu, Putevi RS, po informacijama iz ovog preduzeća, privode kraju proceduru javne nabavke, te se očekuje da bi i taj postupak trebao biti okončan u kratkom roku.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić rekao je da je Grad, sa svoje strane, ispunio svoje obaveze – da riješi preostale imovinsko pravne odnose i izradi projektnu dokumentaciju.

-Uklanjanjem ove kuće, ova trasa je danas očišćena od objekata i može se krenuti sa radovima, čim izvođač bude izabran i uveden na teren. Za Banju Luku, gradnja ove dionice je od izuzetne važnosti, na samo što će u budućnosti znatno rasteretiti saobraćaj, nego i što je riječ o svojevrsnoj spojnici Zapadnog i Istočnog tranzita i projekta koji je usko vezan sa tekućom gradnjom Zelenog mosta – rekao je Sandić.

Nova dionica gradi se na potezu od naselja Potok do stadiona FK Naprijed, u dužini od 285 metara. Prema projektu, predviđena je izgradnja i pješačkih i biciklističkih staza na ovom potezu. Po informacijama iz nadležnog odjeljenja, dio radova će zahvatiti i postojeću saobraćajnicu na spoju Krfske i Kalamegdanske ulice, pošto će doći do proširenja jedne saobraćajne trake na starom dijelu tranzita.

Po ranije sklopljenom sporazumu između „Puteva“ i Grada, gradska administracija je finansirala rješavanje preostalih imovinsko-pravnih poslova, izgradnju pješačke i biciklističke staze, pripadajuće javne rasvjete i oborinske kanalizacije. S druge strane, „Putevi“ će finansirati izgradnju kolovoza.

Po izgradnji Zelenog mosta, koji bi trebao biti završen do januara iduće godine, ova dionica spajaće Istočni i Zapadni tranzit.

Ovaj projekt je započet još sredinom 80-tih godina prošlog vijeka, a aktivnosti na njegovoj gradnji oživljeni su prošle godine, kad je izgrađena prva dionica, na potezu od pumpe „Eurobenca“ do Krfske ulice.