Vijesti 22.05.2019.

USKORO JOŠ ČETIRI U DRUGIM SELIMA: Krmine dobijaju društveni dom

ČITANJE: 3 minute

Na novoizgrađenom objektu društvenog doma u Krminima, u sklopu investicionog ciklusa „Banja Luka se gradi“, počinje druga faza radova, kako bi objekat bio u potpunosti završen i stavljen na raspolaganje mještanima tog kraja. U okviru ovog programa, biće obnovljena još četiri zapuštena društvena doma.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je danas obišao gradilište društvenog doma, kazao je da je uspješno okončan postupak javne nabavke i za izvođača ovih završnih radova na domu u Krmninama izabrano preduzeće „Progres gradnja“. Za završne radove izdvojeno je preko 170.000 KM.

-Naše iskustvo sa novim ili obnovljenim društvenim domovima je pozitivno i oko njih se počinje dešavati društveni život, poput Dragočaja koji je dobio novo kulturno-umjetničko društvo, a u novoizgrađenom objektu u Ljubačevu već su izvođene brojne predstave za djecu. To je i osnovni smisao, ne samo da domovi budu sjedište mjesne zajednice, već da mještani na licu mjesta mogu da imaju razne aktvnosti. Dakle, da se ravnomjerno razvijaju i grad i selo – kazao je Radojičić.

On je najavio da je rebalansom gradskog budžeta obezbijeđeno još 350.000 KM za rekonstrukciju domova.

-Sada se rade projekti sanacije i obnove društvenih domova u Mišinom Hanu, Rekavicama, Piskavici i  Zalužanima. Vidjećemo koji je objekat u najlošijem stanju i time prioritet za obnovu – naglasio je Radojičić.

Dodao je da je na posljednjoj sjednici Skupštine Grada usvojen novi regulacioni plan interpolacije, što znači da će na šest lokacija na gradskom i prigradskom području biti ponuđene lokacije na kojima će investitori graditi objekte, u čijem prizemlju ćemo dobiti prostore za društvene sadržaje.

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić kazao je da se politikom Grada o ravnomjernom razvoju gradskog i ruralnog dijela Banje Luke ostvaruju kvalitetni uslovi za ostanak ljudi na ovom prostoru.

-Savkako da će ovi domovi biti korišteni u najbolje svrhe i u interesu mještana – zaključio je on.

Objekat novog doma u Krminama, kao prva faza, sagrađen je prošle godine, za šta je Grad izdvojio 75.000 KM.

Druga ili završna faza, podrazumijeva građevinsko-zanatskr radove, hidroinstalaterske, termo-tehničke, elktroinstalacione radove u objektu, te vanjsko uređenje sa pratećim instalacijama.

Prostor društvenog doma sačinjen je od ulaznog hola iz kojeg se pristupa prostoru višenamjenske sale, toletima i kotlovnici, kao i stepeništu za sprat. Na spratu su projektovane dvije kancelarije.

Dio objekta predviđen je kao poslovni prostor (prodavnica ili sadržaj slične namjene) sa zasebnim ulazom.

Istovremeno sa tenderom za Krmine, raspisana je javna nabavka za izradu projekata sanacije i rekonstrukcije društvenih domova u Mišinom Hanu, Rekavicama, Piskavici i  Zalužanima.

U okviru obnove društvenih domova i oživljavanja društvenih sadržaja u ruralnim sredinama, prošle godine je i u Ljubačevu izgrađen potpuno novi objekat, dok su obnovljeni odnosno završeni objekti domova u Verićima, Dragočaju i Debeljacima.