Politika 09.07.2020.

USKORO KOALICIONI SPORAZUMI: Opozicija najavila iznenađenja u pojedinim lokalnim zajednicama

ČITANJE: 2 minute

Iako su u pojedinim opštinama i gradovima moguća iznenađenja, opozicija u Republici Srpskoj, kao i za prethodne, i za ove izbore će izaći ujedinjena, pišu “Nezavisne”.

Koje su to lokalne zajednicama u kojima bi moglo doći do iznenađenja u opozicionim partijama nisu željeli da nagađaju, ističući da su lokalne zajednice i lokalni interesi specifični te da je vrlo teško postići apsolutno jedinstvo u svim gradovima i opštinama u Republici Srpskoj.

“Opredjeljenje je da opozicija ide zajedno na izbore i sa zajedničkim kandidatima. Biće potpisani koalicioni sporazumi i to će biti urađeno i na nivou vrhova stranaka koje čine opozicioni blok, ali i na lokalnom nivou”, rekao je u izjavi za “Nezavisne” Milan Miličević, predsjednik Glavnog odbora SDS-a.

On naglašava da neće u svim lokalnim zajednicama biti jedinstveni te da ne treba isključiti mogućnost koalicije i sa drugim političkim partijama na nekom lokalnom nivou, a ne samo sa onima koje formalno čine opozicioni blok.

“U najvećem broju opština i gradova izaći ćemo zajedno sa usaglašenim kandidatima. Vjerovatno će biti manji broj opština bez zajedničkog kandidata, ali će biti uzajamne podrške. U nekim lokalnim zajednicama će biti vrlo teško napraviti tu vrstu dogovora, ali u 90 odsto lokalnih zajednica ćemo ići zajedno i na tome se intenzivno radi”, prokomentarisaoje Branislav Borenović, lider PDP-a

On je za “Nezavisne” rekao da je ostavljena mogućnost lokalnim odborima da prave dogovore o nazivu koalicije, tako da će i lokalni odbori odlučivati da li će svi ići pod jednom strankom ili pod više stranaka.

Prijavu za izbore pred Centralnom izbornom komisijom BiH podnijeli su i PDP i SDS, kao najveće stranke opozicije, a prema rokovima CIK-a, u periodu od 19. jula do 28. jula ovjerene političke stranke i ovjereni nezavisni kandidati podnose prijavu za ovjeru koalicija, nakon čega u periodu od 5. do 17. avgusta dostavljaju se kandidatske liste, dok izborna kampanja počinje 16. oktobra i traje do početka izbornog ćutanja, odnosno do 14. novembra.

(N.S/ Banjaluka.net)