Svijet 14.10.2022.

Uskoro kreće nuklearna vježba NATO-a

ČITANJE: 2 minute

NATO je saopštio da će danas početi svoju godišnju nuklearnu vježbu “Steadfast Noon”, s do 60 aviona koji će učestvovati u trenažnim letovima iznad Belgije, Sjevernog mora i Britanije kako bi uvježbavali korištenje američkih nuklearnih bombi raspoređenih u Evropi.

Nuklearne vježbe – koje ne uključuju prave bombe – održavaju se usred pojačanih napetosti, nakon što je Rusija opetovano prijetila nuklearnim udarima u Ukrajini poslije velikih vojnih neuspjeha na tamošnjem bojnom polju, pišu agencije.

NATO tvrdi da vježbe nisu potaknute napetostima s Rusijom

“Steadfast Noon” će se vjerovatno poklopiti s godišnjim nuklearnim vježbama Moskve, nazvanim “Grom”, koje se obično izvode krajem listopada i u kojima Rusija testira svoje bombardere, podmornice i projektile koji mogu nositi nuklearno oružje.

NATO je rekao da zapadne vježbe nisu potaknute posljednjim napetostima s Rusijom.

“Vježba, koja traje do 30. oktobra, rutinska je, ponavljajuća aktivnost obuke i nije povezana ni s kakvim aktualnim događajima u svijetu”, objavio je savez na svojoj web stranici, dodavši da se neće koristiti bojevo oružje.

“Nuklearno odvraćanje mora ostati sigurno”

“Ova vježba pomaže osigurati da nuklearno odvraćanje saveza ostane sigurno i učinkovito”, rekla je portparolka NATO-a Oana Lungescu.

Belgija je domaćin vježbi u kojima će učestvovati 14 zemalja i do 60 aviona uključujući najnaprednije borbene avione na tržištu i američke bombardere dugog dometa B-52, koji će dolijetati iz zračne baze Minot u Sjevernoj Dakoti, navodi se u saopštenju.

“Otkazivanje vježbe poslalo bi vrlo pogrešan signal”

U utorak je šef NATO-a Jens Stoltenberg jasno dao do znanja da će savez nastaviti sa svojim vježbama uprkos napetoj međunarodnoj situaciji.

Otkazivanje vježbi zbog rata u Ukrajini poslalo bi “vrlo pogrešan signal”, rekao je novinarima i  dodao da je vojna snaga NATO-a najbolji način da se spriječi daljnja eskalacija napetosti.

(E.M.)