Vijesti 18.06.2020.

USKORO NOVA REKREATIVNA ZONA: Predstavljeno idejno rješenje budućeg parka prirode „Suturlija“

ČITANJE: 2 minute

Idejno rješenje budućeg parka prirode “Suturlija” koji se nalazi tri kilometra od centra grada, danas je, zajedno sa timom arhitekata, predstavio inicijator ovog projekta i predsjednik Skupštine grada Zoran Talić.

Aktivnosti na pripremi projekta i potrebne dokumentacije za početak radova trajali su godinu i po, a kako je Talić precizirao, bili su fokusirani na lokalitet donjeg toka Suturlije, gdje su planirali razvoj rekreativnih sadržaja.

-Identifikovali smo oko hektar i po gradskog zemljišta, koje može da se organizuje za novo izletište u gradu koje bi služilo svim sugrađanima, ali i školarcima za izlete. Takođe, već smo radili poribljavanje kako bi Suturlija bila prepoznatljiva i po ribljem fondu. Želja nam je da se razvija i prostor za sve sportske aktivnosti, pogotovo što su ovom lokalitetu već aktivni penjački klubovi – pojasnio je Talić.

Kako je istakao, Suturlija je potencijal koji zaslužuje pažnju svih nas.

-Danas započinjemo jednu fazu koja treba da nas okupi oko donjeg toka, a u narednom periodu da generacije koje budu dolazile nadograde koncept i da to bude jedna izletnička i sportsko-rekreativna oaza – zaključio je Talić.

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da Banjalučani već imaju naviku da dolaze na taj prostor, te da ovu lokaciju treba dalje uređivati. On je objasnio da se već ove godine može radiiti jedna od faza ovog projekta.

-Pored infrastrukture, građani danas traže i prostore za rekreaciju, izlete, bavljenje sportom i zdravim životom. U tom pravcu, Banja Luka u proteklim godinama ima niz inicijativa na različitim krajevima grada – naveo je Radojičić.

On je čestitao predsjedniku Taliću, koji se angažovao na projektu za uređenje Suturlije i već ga doveo do ove faze realizacije na terenu.

(E.M/banjaluka.net)