Vijesti 28.03.2017.

Uskoro olakšice za banjalučke ugostitelje: Kafedžijama manje naknade za muziku

ČITANJE: 2 minute

Banjalučki ugostitelji će od narednog mjeseca da plaćaju 20 odsto nižu tarifu za puštanje muzike u kafićima, restoranima i noćnim klubovima. Rezultat je to dogovora Udruženja ugostitelja i Asocijacije izvođača i stvaralaca BiH (AMUS).

Na konkretnom primjeru, to znači da će gradske kafedžije, sa lokalima u drugoj zoni, odnosno u širem centru grada, umjesto dosadašnjih 35, puštanje muzike plaćati desetak maraka jeftinije.

Ova vijest obradovala je ugostitelje u najvećem Gradu Srpske, koji kažu da je svaka olakšica dobrodošla.

– Ne bježimo od zakona i od plaćanja svojih obaveza, ali smatramo da je sadašnja tarifa prilično visoka. S obzirom na to da se lokal nalazi u užem centru grada i da pripada prvoj zoni, puštanje muzike mjesečno plaćam pedesetak maraka, što je na godišnjem nivou oko 600 maraka. Sa popustom, to će biti manje od 480 maraka- kaže jedan od banjalučkih ugostitelja, koji nije želio da mu navodimo ime.

Prema riječima Željka Tatića, predsjednika Udruženja ugostitelja, godinu dana su pregovarali sa predstavnicima AMUS o smanjenju takse za emitovanje muzike i po svemu sudeći u tome uspjeli.

– Nedavno smo imali sastanak sa njima i postigli smo dogovor da se naknade smanje za oko 20 odsto. Još ostaje da potpišemo ugovor sa AMUS, nakon čega će novi cjenovnik stupiti na snagu – kaže Tatić, dodajući da imaju dobru saradnju sa Asocijacijom.

Podsjetimo, naknada za puštanje muzike se računa mjesečno za svaki mjesec rada, a osnova za visinu tarife određuje se prema vrsti lokala i zonama. Zavisno od vrste objekta i zona, kojih ima četiri, nakande su se do sada kretale od 10 do 50 KM.

Lejla Trnčić, generalna direktorica Stručne službe AMUS-a, kaže da su manje tarife rezultat brojnih pregovora sa ugostiteljima, koji nisu odustajali od svojih zahtjeva.

– Ove sedmice bismo trebali da potpišemo ugovor o smanjenim naknadama, nakon čega se odluka objaviti u Službenom glasniku. To znači da će ugostitelji tarife po nižim cijenama moći da plaćaju 15 dana od objave- pojašnjava Trnčićeva.

Oko 30 odsto lokala krši zakon

Grad na Vrbasu ima oko 900 ugostiteljskih objekta: kafića, restorana, klubova, kafana, pabova i roštiljnica.

U Udruženju ugostitelja procjenjuju da je oko 70 odsto njih potpisalo ugovor sa AMUS, dok ostali to čine bez dozvole i tako svjesno krše zakon.

(EuroBlic)