Vijesti 01.11.2017.

Uskoro osnivanje fondacije “Privrednik” u Banjaluci

ČITANJE: 3 minute

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će u Banjaluci u narednih mjesec ili dva biti osnovana podružnica Srpskog privrednog društva /SPD/ Fondacije “Privrednik”, koje je osnovano 1897. godine u Zagrebu.

Nakon današnjeg sastanka sa Njegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem, kojem je prisustvovala i predsjednik Vlade Željka Cvijanović, Dodik je istakao da je osnivanje podružnice Fondacije “Privrednik” od dobrobiti za Srpsku.

“Imajući u vidu istorijske zasluge za školovanje ogromnog broja srpskih studenata i učenika, a prije svega velikih imena, dogovorili smo da u narednih mjesec dana održimo osnivačku skupštinu i tako se priključimo Fondaciji koja već djeluje u Novom Sadu i Zagrebu”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema Dodikovim riječima, za podršku Fondacije moći će da apliciraju đaci i studenti srpske nacionalnosti, bez obzira na to da li žive u Srpskoj ili u ostatku BiH.

“Nama je ovo dobra prilika da se integrišemo sa jednim istorijskim vremenom kada je to bio gotovo jedini izvor za finansiranje velikih naših genija koji su koristili ta sredstva, i uvijek ostali privrženi fondu i njegovom djelovanju”, istakao je Dodik.

On je podsjetio da je Fondacija zbog poznatih okolnosti bila ugašena, a njena imovina u Zagrebu i Hrvatskoj, koja je bila imponzantna, oduzeta i nacionalizovana.

Dodik je naglasio da đaci i studenti koriste sredstva Fondacije koja se prikupljaju od donacija privrednih organizacija i javnih ustanova, te da će tako biti i u Republici Srpskoj, uz svesrdnu podršku njenih institucija.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije zahvalio je za dobru volju da u Srpskoj bude osnovana podružnica Fondacije “Privrednik”, podsjećajući da je ona reosnovana 1993. godine u Novom Sadu.

“Od tada do danas, uključujući zagrebački `Privrednik`, više od 2.500 djece dobilo je stipendije iz ovog fonda. Fond je značajan prije svega zbog toga što treba da integriše i poveže svu djecu Srbe, bez obzira na to gdje žive”, poručio je mitropolit Porfirije.

On je naglasio da je to naročito važno u današnja vremena kada se mnoge stvari postižu prečicom, bez mnogo truda, uz pomoć nekih poznanastava i veza, uz pripadanje jednoj ili drugoj grupaciji.

Za razliku od svega toga, poručio je mitropolit Porfirije, “Privrednik” funkcioniše pod geslom njegovog osnivača Vladimira Matijevića, koje glasi “rad, čestitost, štednja”.

“Oni koji su predviđeni da budu korisnici ovog fonda jesu prije svega ljudi koji su vrijedni, djeca iz srednjih škola i fakulteta koja ulažu ogroman napor da bi došli do znanja, koje onda na legitiman način mogu da razvijaju i da od svog rada i znanja imaju koristi”, rekao je mitropolit Porfirije.

On je dodao da od onih koji su čestiti i koji se odnose odgovorno prema onome što jesu velike koristi imaju društvo i zajednica kojoj pripadaju.

“U ovom slučaju osnivanjem Fondacije `Privrednik` u Banjaluci najviše koristi na duge staze će zapravo imati država”, poručio je mitropolit zagrebačko-Ljubljanski.

Srpsko privredno društvo “Privrednik” je jedna od najvećih živih zadužbina novije istorije Srba, sa prosvjetno-privrednim karakterom.

Idejni tvorac i osnivač ove institucije je Vladimir Matijević, koji je sa svojim krugom saradnika nastojao poboljšati ekonomske i socijalne prilike srpskog naroda u Austrougarskoj monarhiji na kraju 19. vijeka. Obavljajući posao bankara i veletrgovca, stvorio je SPD “Privrednik”, 1897. godine u Zagrebu.

Humanitarni fond “Privrednik” 2012. godine prerasta u SPD Fondaciju “Privrednik”, kojim rukovodi Upravni odbor, čiji je predsjednik Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, a upravnik Jova Radić.

(Srna)