Vijesti 16.09.2020.

Uskoro počinje istraživanje nacionalne kovid slike u Republici Srpskoj

ČITANJE: 2 minute

Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta u Foči rekao je da bi sa studijom o serološkim ispitivanjima na području RS trebalo da počnu za petnaestak dana, te da se trenutno nalaze u završnim pripremama.

Naime, nacionalnu studiju seroprevalencije kovid-19 infekcije u populaciji RS, koja je značajna jer će dati uvid u prisustvo antitijela na virus korona građana RS, vodiće medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo RS.

Bokonjić je za Nezavisne rekao da ovi fakulteti trenutno rade na usklađivanju studije s principima i protokolima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Dodao je da je u završnoj fazi i nabavka potrebne opreme, za koju će Vlada RS izdvojiti 200.000 KM, i to za nabavku dva ELISA analizatora i drugih potrebnih instrumenata, da bi se ova studija mogla sprovesti.

“Studija je veoma važna jer time dobijamo podatke koliko je trenutno ljudi koji su već imali koronu, neki od njih toga nisu ni bili svjesni jer su bili asimptomatski prenosnici, a na osnovu toga ćemo donijeti određene zaključke koliko smo daleko od kolektivnog imuniteta”, kazao je Bokonjić.

Istakao je da se razmatra da se početkom naredne godine radi još jedna studija o serološkim ispitivanjima na području RS.

“Smatramo da je to pogodan trenutak da se studija uradi ponovo, da bismo mogli upoređivati podatke koje ćemo dobiti sada s podacima koje ćemo dobiti početkom sljedeće godine”, rekao je Bokonjić.

Studija će biti rađena na oko 3.000 uzoraka, a ispitivanja će se vršiti na osnovu metode slučajnog uzorka.

“Uzorci će biti randomizirani na područja cijele RS. Ako jedno domaćinstvo ne pristane na testiranje, testira se sljedeća porodica koristeći metodologiju slučajnog uzorka”, zaključio je Bokonjić.

Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Banjaluka, je rekao da će se studija vršiti u nekoliko faza, te da će u prvoj fazi biti uzeti uzorci od oko 500 domaćinstava.

Dodao je da će ova prva faza ispitivanja trajati oko dva mjeseca.

“Ovo je značajno jer ćemo prvi put imati sliku imunskog odgovora populacije RS. U narednih godinu dana biće važno da pratimo osobe koje ispitamo da bismo znali šta se dešava s kolektivnim imunitetom stanovništva RS”, zaključio je Škrbić.

(A.M/banjaluka.net)